Glas Javnosti
Posta

DA LI STE ZNALI da jedna PLANINA  U KANADI NOSI IME SRPSKOG VOJVODE? Velikan naše istorije koga po ratnim podvizima pamti svet  

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

U redove najvećih srpskih vojskovođa upisao se odavno, ali malo je poznato da je vojvoda Radomir Putnik po svojim vojnim veštinama iz Balkanskih i  Prvog svetskog rata nadaleko poznat.Zahvaljujući tome jedna planina u svetu nosi njegovo ime.

Cerska bitka, za vreme koje je Putnik komandovao srpskom vojskom, bila je prva saveznička pobeda u Prvom svetskom ratu. Posle nje, velike sile su shvatile da su možda pogrešno procenile malu srpsku vojsku koja se bori da sačuva svoju zemlju, ali i narod.  Prvi svetski rat je za Srbiju bio borba za opstanak.

Ubrzo po završetku Velikog rata, 1918. godine, stanovnici Kanade su jednu svoju planinu nazvali “Putnik” odajući tako počast vojvodi Radomiru Putniku i celom srpskom narodu, koji je dao namerljiv doprinos u pobedi saveznika u Prvom svetskom ratu, ali i pretrpeo najveće gubitke u ljudstvu od svih evropskih naroda.

Planina , koja nosi ime slavnog srpskog vojvode, nalazi se između provincija Alberta i Britanske Kolumbije i deo je lanca Stenovitih planina, u  masivu Kananaskis. Visoka je 2.940 metara i iako su možda stanovnici Kanade zaboravili odakle potiče njeno ime, ima i onih koji to još dobro znaju.

Skoro sto godina od završetka Velikog rata , oktobra 2012, godine Ravnogorski pokret iz Kalgarija, najvećeg grada Alberte i grupa ljudi iz Edmontona, glavnog grada te provincije, u podnožju planine postavili su spomen-ploču sa natpisom na engleskom jeziku:

„Planina Putnik nazvana je u znak večnog sećanja na muškarce i žene iz savezničkih oružanih snaga u Srbiji i njihovog vođu, vojvodu Radomira Putnika (1847—1917). Srbija je izgubila četvrtinu svog stanovništva, kako pripadnika vojske, tako i civila za vreme Prvog svetskog rata (1914–1918). Ova žrtva bila je deo kanadskih i savezničkih borbi u Evropi protiv tri carevine, u cilju zaštite ljudskih prava i slobode čovečanstva".

Jedan od najvećih vojskovođa Prvog svetskog rata

Radomir Putnik završio je 1866. godine Vojnu akademiju u Beogradu, kao osmi u klasi. Borio se u srpsko-turskim ratovima 1876–1878. kao major, komandant Rudničke brigade. Od 1886. do 1889. godine bio je načelnik Obaveštajnog, a zatim Operativnog odeljenja Glavnog generalštaba. Od 1890. obavljao je dužnost pomoćnika načelnika Glavnog generalštaba. Penzionisan je 1896. godine. Posle Majskog prevrata, reaktiviran je i postavljen za načelnika Glavnog generalštaba. Na ovom položaju je ostao do 1912. godine.

U Prvom svetskom ratu bio je načelnik štaba Vrhovne komande, sve do pogoršanja bolesti 1916. kada ga je na tom mestu nasledio general Petar Bojović. Putnik je komandovao srpskom vojskom za vreme sve četiri neprijateljske ofanzive na Srbiju. Tokom bitke na Ceru, uz pomoć komandanta Druge armije Stepe Stepanovića, naneo je austrougarskoj vojsci veliki poraz. Njegova odluka da napusti Beograd i skrati front za vreme Kolubarske bitke bila je presudna, jer je srpska vojska dobila vreme da se oporavi i odmori.

 Sa Krfa, na koji je stigao teško bolestan povlačeći se sa srpskom vojskom preko albanskih gudura, otišao je  u Nicu na lečenje, ali je tu preminuo 1917. godine. Njegovi posmrtni ostaci preneti su 6. decembra 1926. godine u Kraljevinu SHS, a uz sve državne i vojne počasti sahranjen je 7. decembra na Novom groblju u Beogradu. Svrstan je je u red najvećih vojskovođa Prvog svetskog rata i srpske ratne istorije.

(Glas javnosti)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR