Glas Javnosti

Da li ste se zapitali da možda vi nervirate svog psa?

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Iako većina ljudi pse smatra članovima porodice i najboljim prijateljima, isto tako moramo da budemo svesni da su psi životinje koje s nama i sa svetom komuniciraju na potpuno drugačiji način.

Kako bi i mi njima bili najbolji prijatelji potrebno je naučiti njihov jezik, a to možemo samo ako ih dobro i pomno osluškujemo, veoma brzo shvatimo da postoje stvari koje im smetaju, a koje neprestano činimo. U nastavku pročitajte o tri stvari koje ponavljamo i činimo psima, a koje oni nikako ne vole.

Grljenje

Za ljude je zagrljaj nešto zaista posebno. Dovoljno je samo da se s nekim zagrlimo i da nestanu sve teške stvari, barem na trenutak. Ali, kod pasa je priča nešto drugačija. Oni ne vole kada ih grlimo jer u njihovom svetu to je znak dominacije. Ako se pas “nasloni” na drugog psa i obgrli ga šapama, to je način na koji on pokazuje dominaciju.

Tapšanje po glavi i njušci

Sigurni smo da vaš pas obožava svaki vaš dodir, ali psi po pravilu ne vole kada ih dlanom tapšete po glavi i njušci. U njima to izaziva nelagodu jer se i na taj način pokazuje dominacija putem koje vaš dlan pokorava psa. Ovo bi naročito trebalo izbegavati ako prilazite nepoznatom psu jer se životinja može osećati ugroženo. Pse je najbolje češkati po leđima i iznad repa.

Sloboda ponašanja

Ludi često žude za slobodom te ne vole rasporede i pravila. Kod pasa to nije tako. Oni obožavaju rutinu i svako odskakanje od toga njih će užasno zbunjivati. Nemojte biti slobodni i menjati mišljenja kada je odgoj pasa u pitanju. Ako ste mu zabranili penjanje na kauč, nemojte menjati to pravilo samo zato što ste upravo okupali psa ili zato što vam se u tom trenutku mazi. Držite se pravila koja ste postavili i vaš će vam pas biti zahvalan na tome.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR