Glas Javnosti

Da li ste se nekad zapitali koja životinja je najsrećnija na svetu? Evo i odgovora

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Jedno malo stvorenje, po imenu kvoka, karakteristično je po tome što se stalno smeši i naprosto hrli kameri u zagrljaj.

Šta je kvoka, da li je zaista srećna ili samo tako izgleda? 

Kvoke su noćni torbari ili najmanji članovi porodice macropodidae. U ovu porodicu spadaju kengur i valabi.

Kvoke žive na močvarnim područjima ili u pustinjama. Tokom noći kreću u potragu za hranom. Oni su jedini kopneni sisari na ostrvu Rotnes.

Iako nosi titulu najsrećnije živuljke, kvoke mogu biti opasne. Naime, kada osete da su u opasnosti, napadaju. Svake godine ambulanta sa ostrva Rotnes tretira na desetine pacijenata zbog ujeda kvoka.

Družina kvoka je miroljubiva, kod njih se čak ni mužijaci ne bore oko ženki, hrane, a ni vode. Naučnici ističu da mogu napasti usled potrage za hladovinom, koja je pogodna za dremku.

Ove životinjice su dopadljive i simpatične i vrlo lako se prilagođavaju ljudskom društvu. Kampovi i stanovi predstavljaju neku vrstu švedskog stola za gladne kvoke, koje su postale ozloglašene zbog noćne racije u potrazi za grickalicama.

Reč je, uglavnom o mirnim životinjama, koje vreme između obroka provode odmarajući.

Stručnjaci isitiču da populacija ove vrste opada, jer se invazivni predatori, odnosno mačke i lisice, kreću po njihovoj teritoriji. Naime, kvoke moraju ostati u divljini. Vlasti ostrva Rotnes kazniće sa 300 dolara svakog ko dodirne kvoku.

Zašto se kvoka smeje?

Kognitivni eksperimenti Kliva Vajnija, opovrgli su teoriju da su kvoke “glupe”. Naime, on ističe, da ove malene životinje imaju sve osobine koje su im neophodne da prežive i definitivno nisu glupe. Kada je osmeh u pitanju, za njega je kriva evolucija.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR