Glas Javnosti

Da li ste se ikada zapitali kako tačno nastaje biser i koliko vremena je potrebno školjci da ga napravi?

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Nakvalitetnije bisere pravi školjka Meleagrina margarifera, koja živi u toplim morima. Mnogi tvrde da su najbolji orijentalni biseri, koji se vade iz voda Indonezije, Kalifornije, Meksičkog zaliva i južnopacifičkih ostrva, a od slatkovodnih ističu se bavarski i kineski biser.

Legenda kaže da je pre više od 4000 godina jedan kineski ribar, da bi utolio glad, otvorio nekoliko morskih školjki i tu zatekao iznenađenje – bisere! 

Kamenica (lat. Ostrea edulis)  je morska školjka iz porodice kamenicaTelo kamenice je vrlo nežno i da bi ga zaštitila od povreda, ona luči tečnost i njome oblaže unutrašnjost svoje ljušture o koju se naslanja telom. Kada u unutrašnjost školjke upadne nešto što bi moglo da povredi njeno osetljivo telo, kao što je, na primer, zrnce peska, ostriga ga odmah oblaže s nekoli­ko slojeva sedefaste tvari - iste one kojom inače oblaže unutra­šnjost svoje ljušture. Tako zalutalo zrno peska postaje biser! 

"UZGOJ BISERA"

Čovek je, međutim, pronašao kako da pomogne ostrigi u pripravljanju bisera: treba samo da ubaci fino zrnce peska ili komadić sedefa u ostrigu. Posle dve ili tri godine, kada izvadi ostrigu iz vode i otvori je, vadi iz nje pravi biser. Taj postupak se naziva »gajenje bisera«, i obično ne donosi tako savršene bisere kao što su prirodni. U Japanu su, međutim, pronašli način za proizvodnju savršenih oblika »odgajenih bisera«. Materija koja podstiče ostrigu na stvaranje bisera ubrizgava se neposredno u ostrigino telo. To je veoma osetljiva i delikatna hirurška intervencija koja zahteva krajnju pažnju i veštinu, jer se ostrigino telo ne sme ni najmanje ozlediti.

Najveći biser koji je do danas pronađen bio je dugačak oko 5 cm, sa obimom od preko 10 cm!

Glas javnosti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR