Glas Javnosti

DA LI STE OVO ZNALI? Urolog otkrio koliki je kapacitet bešike

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Svima je poznat onaj osećaj kad vam se toliko ide u toalet da vam se čini nemogućim da se skoncentrišete na bilo šta drugo.

Prema urologu dr Gregoriju Kvejliju, bili biste impresionirani sposobnostima vaše bešike u zadržavanju mokraće u slučaju da niste u mogućnosti odmah da je ispraznite.

Iako kapacitet mokraćne bešike varira od pojedinca do pojedinca, u zavisnosti od njegove ili njene antropometrije i genetike, dr Kvejli kaže da je maksimalni kapacitet bešike od 700 do 800 mililitara kod muškaraca i od 500 do 600 mililitara kod žena.


Dr Kvejli kaže da se na 50 odsto od maksimalnog kapaciteta, dakle na 250 do 350 mililitara, nervi u vašoj bešici aktiviraju kako bi upozorili vaš mozak da morate u toalet. Dakle, kako to da prosečna bešika može da primi otprilike dvostruko više nego što mislite da možete da izdržite? I, ima li razloga za brigu ako praznite bešiku prečesto?

Koliko često bi trebalo da praznite bešiku?

Prema dr Kvejliju, normalno je mokriti između četiri i 10 puta dnevno, u zavisnosti od toga koliko tečnosti konzumirate, prenosi N1.

„Prosečna odrasla osoba mokriće od šest do osam puta dnevno“, kaže on.

Dok, kako kaže doktor „sportista koji popije 20 čaša vode može da mokri i do 12 puta dnevno“.

I na kraju, prema rečima urologa „učestalost mokrenja zavisi od navike i veličine bešike“.

Kada je bešika prazna, zapravo je veličine i oblika sličnog kruški. Kako unosite tečnost, bešika će se širiti i početi da liči na balon.


Kad se bešika napuni s barem pola litra tečnosti, mnoge će odrasle osobe osetiti potrebu za mokrenjem. Zadržavanje mokraće neće blokirati potrebu, sve dok se ne olakšate.

Kako da se pobrinete za zdravlje bešike?

„Ako mokrite od četiri do deset puta dnevno i nemate nikakve simptome kao što su bol ili peckanje pri mokrenju, čudan miris ili boju mokraće, tada mokrite normalno i vaša bešika je verovatno zdrava,“ smatra dr Kvejli.

Međutim, postoje određena stanja koja mogu da poremete prirodni proces mokrenja. Jedno od tih stanja je preterano aktivna mokraćna bešika, koja može da prouzrokuje stalnu potrebu za mokrenjem i osećaj hitnosti, a u nekim slučajevima i nemogućnost zadržavanja mokraće pre odlaska u toalet.


Drugo stanje je neurogena bešika, zbog koje gubite kontrolu nad mokrenjem i možete da iskusite poteškoće sa prepoznavanjem ispunjenosti bešike i otpuštanje mokraće po želji. Ovo takođe može da bude rani znak određenih bolesti poput dijabetesa, multiple skleroze i Parkinsonove bolesti., piše Index.hr.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR