Glas Javnosti

DA LI STE DOVOLJNO INTELIGENTNI? Postoji brza metoda da saznate, pogledajte svoje ZENICE!

Zanimljivosti
Autor: Glas Javnosti

Odnos veličine zenice i neurološke aktivnosti u Vašem mozgu, ukazuju na nivo inteligencije, tvrde naučnici. Ako su zenice uvećane, to je znak dobre memorije, odlične usredsređenosti, logičke percepcije i brzog dolaženja do rešenja problematike.

Naučnici sa Instituta za tehnologiju u Džordžiji, posle ispitivanja na 500 učesnika studije tvrde da su spoznajne sposobnosti, kao što je kontrola pažnje, fokus, radooznalost, fluidna inteligencija i kapacitet radne memorije u vezi sa veličinom zenice!

Naučnici su sproveli merenje prosečne veličine zenice svakog od učesnika, koji su imali između 18 i 35 godina. Potom je učesnicima data serija testova koji mere koliko mogu da ostanu koncentrisani i da održe pažnju dok neko namerno pokušava da ih ometa Takođe, mereno je i koliko su u stanju da rešavaju probleme sa kojima se do tada nisu suočavali, te kolika im je moć pamćenja novih informacija.

- Otkrili smo da je veća zenica povezana sa većom fluidnom inteligencijom i kontrolom pažnje, ali i sa manjim stepenom radne memorije - naveli su autori studije objavljene u časopisu „Međunarodni žurnal kognicije“.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Eyes Photo (@eyesphoto_)

Kako su dodali, kod ljudi koji su imali najviše i najniže rezultate na testovima, razlika u veličini zenice bila je vidljiva  golim okom.

Odnos veličine zenice i kognitivne sposobnosti može se objasniti delovanjem neuronskog sistema poznatog kao locus coeruleus ili „plava tačka“. Taj sistem reguliše aktivnosti u pojedinim moždanim regionima, ali ima uticaja i na širenje zenica.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR