Glas Javnosti

HIT: Papagaj Hugo upozorava vlasnika da stavi masku zbog korone!

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Papagaj Hugo zna da izgovori oko 2000 reči, a na društvenim mrežama ima vise od 20.000 pratilaca

Hugo, prelepi afrički sivi žako, podvrsta kongo, postao je hit na društvenim mrežama, gde ima oko 20000 pratilaca.

On ume da izgovori oko 2000 reči, ali takođe zna da sklopi i rečenicu. Neke izmišlja sam, a neke su imitacija rečenica koje je čuo.

Njegov vlasnik Andrija Gudelj kaže da je Huga dobio pre oko 4 godine i da se od tada maltene ne razdvajaju. 

Ovaj papagaj ume vrlo dobro da proceni ljude, pa tako kad mu priđe neko nepoznat, prvo ga dobro odmeri, pa tek onda odluči da li će prići ili ne. Ako mu se neko ne svidi, uglavnom gleda kako da toj osobi napakosti.

Andrija je rekao da su ovi papagaji vrlo inteligentni.

"Inteligencija ovih ptica je na nivou deteta od četiri do sedam godina. Žive od 80 do 120 godina u prirodi, a u zatočeništvu, uz prave uslove i pravilnu ishranu, do 100 godina. Veoma su inteligentni i društveni i ne podnose samoću. Jako se vežu za svog vlasnika, pa obavezu prema ovoj vrsti ljubimca ne treba shvatiti olako, jer su jako osećajni i skloni autodestrukciji ako ne dobiju dovoljnu količinu pažnje i ljubavi", rekao je on.

Kao i ljudi tokom pandemije korona virusa, i Hugo je u izolaciji. On svakodnevno sluša vesti o virusu, pa je naučio dosta novih reči, pogotovo o koroni. 

Andrijina majka koja provodi puno vremena sa Hugom naučila ga je kako da kaže 'stavi masku, korona je', a pošto je Hugo veoma inteligentan, on je tu rečenicu naučio za samo sat vremena.

Takođe je naučio da upozori svog vlasnika da stavi masku ako ide napolje.

Andrija je objasnio kako Hugo uči da priča.

"On uči tako što povezuje radnju s rečima pa zna i razume značenje reči. Trudim se da što više vremena provodi izvan kaveza jer je to veoma bitno za njegov pravilan psihofizički razvoj pa tako ima dovoljno vremena i prostora za istraživanje. Međutim, opreza nikada dosta, tako da i u tim trenucima Hugove lagane šetnje i letenja po stanu, ja sam na oprezu da se ne povredi" - ističe njegov vlasnik.

U koliko neko poželi ovakvog papagaja, moraće dobro da se isprsi, jer njegovi srodnici koštaju više od 1000 eura

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP