Glas Javnosti

Da li smo na putu da otkrijemo vanzemaljske oblike života: Astrofizičari tvrde da je moguće da postoje civilizacije koje emituju radio signale u kosmos

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Moguće je da na Mlečnom putu postoji 36 civilizacija koje aktivno emituju radio signale u kosmos, tvrde britanski astrofizičari.

Iako ne postoje direktni dokazi o postojanju inteligentnih vanzemaljskih oblika života, naučnici smatraju da bi pod pretpostavkom da je kao i na Zemlji za razvoj inteligentnih oblika života na drugim planetama potrebno oko pet milijardi godina, broj aktivnih civilizacija u našoj galaksiji trebalo da iznosi više desetina.

Do te pretpostavke naučnici su došli posmatrajući evoluciju na kosmičkom nivou, pomoću proračuna nazvanog "astrobiološka kopernikanska granica".

Međutim, oni tvrde da je, u slučaju da su takve civilizacije ravnomerno prostorno raspoređene u galaksiji, najbliža potencijalna vanzemaljska civilizacija koja učestvuje u takvoj komunikaciji od Zemlje udaljena 17.000 svetlosnih godina, pa bi komunikacija sa njom sa naše planete bila praktično nemoguća.

Isto tako, krajnje je mala verovatnoća da su kosmičke zvezde na kojima se možda odvija takav život po svojoj masi nalik Zemlji - većina bi mogle biti nestabilne zvezde koje se ubrajaju u takozvane "crvene patuljke".

S obzirom da bi zbog toga vreme opstanka oblika života na njima bilo ograničeno, to ujedno znači i da je veoma moguće da je naša civilizacija jedina koja postoji u našoj galaksiji, kažu ovi naučnici.

(Izvor: B92)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR