Glas Javnosti

DA LI SMO MEĐU NAJGLUPLJIM NARODIMA? "To su, naravno, pisali Englezi..."

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Naslov koji se nedavno pojavio u medijima „Srbi i Albanci su među najglupljim narodima Evrope“ razbesneo je stanovnike Srbije.

Ispod linka na Fejsbuku su stotine komentara ljutitih građana zbog karte koja nas je s Albancima i Crnogorcima svrstala među najgluplje narode u Evropi.

„Postoji li još koja ideja da nas ponize“, „To su naravno pisali Englezi“, „Zato naši mladi stalno po svetu osvajaju nagrade iz matematike! Zato naši stručnjaci nalaze dobre poslove po svetu“, neki su od komentara na Fejsbuku koji dokazuju da se kod mnogih od njih istraživanje nije ni prevarilo, tvrde autori teksta na portalu Krstarica, prenosi Hronograf.

Ali, o čemu se uopšte radi?

Portal B92 objavio je kartu Evrope na kojoj su prosečne vrednosti koeficijenta inteligencije za sve evropske narode, a karta pokazuje da su stanovnici Albanije, Crne Gore i Srbije, zajedno sa Turcima, grupacije s najnižim prosečnim koeficijentom inteligencije u Evropi.Mapu iz 2012. godine napravio je češki lingvista Jakub Marijan, a koristio je podatke iz istraživanja Britanca Ričarda Lina i Tatua Vanhanena iz Finske, koji su objavili knjigu Intelligence: A unifying construct for the social sciences.

Prema tim zaključcima i karti koja se širi društvenim mrežama, prosečna inteligencija građana Srbije iznosi 90, Makedonije 91, Bosne i Hercegovine 93, a Hrvatske i Slovenije 98.

Manje pametni od Srba, po ovoj karti, su samo Crnogorci s 83 i Albanci s 82, što je najniži IQ u Evropi. Na mapi je i Turska sa koeficijentom 89. Grčka i Bugarska imaju 93, Ukrajina ima 94, Poljska 96, Španija 97, a Rusija 97.

Po ovoj karti, najinteligentniji su narodi zapadne Evrope. Francuska i Norveška imaju 98, Nemačka, Švedska i Velika Britanija 99. Najinteligentniji narod su Finci, s prosekom od 101.

Glas javnosti /K03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR