Glas Javnosti

DA li parfemi imaju rok trajanja i mogu li se pokvariti?

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Jedan od najvećih neprijatelja parfema je toplota, bilo da dolazi od direktne sunčeve svetlosti ili od toplog prostora u kom je skladišten

Čulo mirisa je jedno od najmoćnijih ljudskih čula. Različiti mirisi su blisko povezani sa uspomenama i iskustvima. Potrebno je samo da osetite dašak pokošene trave ili svežeg kolačića da biste pokrenuli određeno sećanje.

Rok trajanja parfema ne ističe u istom smislu kao kad je u pitanju hrana, ali primena parfema sa isteklim rokom trajanja može dovesti do neprijatne arome, iritacije kože ili, u ekstremnim slučajevima, alergijske reakcije.

Rok takođe može varirati u zavisnosti od kvaliteta proizvoda. Parfemi sa višom koncentracijom alkohola ili vode mogu brže nestati isparavanjem, na primer.

Amandin Palez, kreativna direktorka u "Bvlgari Perfumes", takođe kaže da ne postoje apsolutna pravila kada je u pitanju rok trajanja parfema. 


Prema njenim rečima, životni vek parfema u suštini zavisi od supstanci koje on sadrži. Citrusne, prirodne i lagane note imaju tendenciju da brže ispare. Nasuprot tome, orijentalne, drvenaste, mošusne i note ćilibara duže se zadržavaju

- Generalno, datum je napisan na kutiji ili na dnu bočice, pa je najbolje njime se voditi - poručuje Pelezova.

Ona je objasnila da i po mirisu možemo da znamo kada je rok parfema istekao:

- Parfem kome je istekao rok ima tendenciju da oksidiše i postane kiselkast - objašnjava ona.

Definitivno, jedan od najočiglednijih načina da se otkrije promena u parfemu je miris. Ako više ne prepoznajete miris zbog koga ste kupili taj parfem, vreme je da ga bacite.

Drugi važan pokazatelj je boja, tj. obično ima žućkastu nijansu. Kada to primetite, odmah se rešite te bočice.

Stručnjaci kažu da od trenutka kada je proizvedena, tipična bočica parfema ima prosečan rok trajanja od tri do pet godina. Ovaj rok trajanja može biti duži ako je boca neotvorena i pravilno uskladištena.

Kako možete da produžite rok trajanja vašem omiljenom parfemu?

Jedan od najvećih neprijatelja parfema je toplota, bilo da je od direktne sunčeve svetlosti ili od toplog prostora u kom je skladišten. Toplota razgrađuje hemijsku strukturu parfema, zbog čega brže gubi svoj miris. Ako se parfem nalazi u plastičnoj bočici, toplota može iskriviti posudu i plastiku uvući u tečnost.

Slično tome, treba izbegavati sunčevu svetlost, jer toplota i svetlost mogu da "skuvaju" parfem i promene boju i konzistenciju tečnosti. Ukoliko parfem ima obojenu bočicu, možda je otporniji na svetlost, ali ga i dalje treba držati na tamnom mestu.

S obzirom na to da je toplota prirodni razarač parfema, može izgledati logično držati bočice negde na hladnom, poput frižidera. Međutim, ovo rešenje može biti jednako štetno. Parfemima je potrebna konstantna temperatura, a vađenje pa vraćanje bočice u frižider nije dobro rešenje. Parfemi su najsrećniji u hladnom, zaštićenom prostoru poput fioke ili ormara.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR