Glas Javnosti

DA LI JE OTROV PUŽA SPAS ZA ČOVEČANSTVO? Novi lekovi će otklanjati bolove bez stvaranja zavisnosti

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Konusni puževi proizvode hemikalije zvane konotoksini koji blokiraju nervni sistem njihovog plena, a istraživači upravo tu supstancu vide kao osnovni sastojak za lekove protiv bolova.

Mrtonosni otrov koji proizvodi otrovni morski puž mogao bi da bude ključ za razvoj lekova protiv bolova koji bi bili znatno efikasniji, a koji pritom ne bi izazivali zavisnost.

Naučnici veruju da bi modifikovana verzija ovog otrova mogla da bude osnova budućih lekova sposobnih da blokiraju receptore za bol u ljudskom telu.


Endrju Džejmison, glavni istraživač u projektu rekao je da će istraživači na univerzitetu, zajedno sa onima u Laboratoriji za nauku i tehnologiju, raditi na istraživanju mehanizma o tome kako su peptidi konotoksina strukturirani na molekularnom nivou. On ovaj projekat smatra vrlo interesantnim i ceo tim se raduje početku rada na razvoju ovih lekova, prenosi b92.net.

Iako je bilo par smrtnih slučajeva, ljudi retko bivaju povređeni od strane morskih puževa. Trenutno nema dostupnih protivotrova, ali istraživači se nadaju da bi njihov projekat takođe mogao dovesti do razvoja prvog tretmana za pomoć kod trovanja konotoksinom.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP