Glas Javnosti

Da li je moguće dojiti sa silikonima u grudima?

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Nervi oko bradavica igraju važnu ulogu u dojenju

Kada je u pitanju ishrana bebe, stručnjaci se slažu da je majčino mleko najbolja opcija. Ali, šta ako imate implantate u grudima? 

Da li je bezbedno, ili čak moguće dojiti? 

Odgovor je da će većina žena sa implantima biti u mogućnosti da doji, iako implanti mogu donekle da utiču na samo snabdevanje mleka.

"Implantati u grudima ne bi trebalo da sprečavaju većinu žena da doje, iako će možda morati da dopune ishranu bebe ako implantati sprečavaju bebu da dobije dovoljno ishrane kroz isključivo dojenje", kaže Antonia Kim, specijalista za medicinu majke i fetusa za Healthline.

Ipak, postoji nekoliko izuzetaka. Da li možete da dojite zavisi od prvobitnog stanja vaših dojki pre operacije i moguće vrste korišćenog reza.

Uticaj silikona na dojenje

Implantati se obično postavljaju iza mlečnih žlezda ili ispod mišića grudnog koša, što ne utiče na snabdevanje mlekom. Međutim, lokacija i dubina reza koji se koristi za operaciju mogu uticati na vašu sposobnost dojenja. Hirurgija koja održava areolu netaknutom znači da je manje verovatno da će izazvati probleme. 

Nervi oko  bradavica igraju važnu ulogu u dojenju. Sam postupak dojenja utiče na hormone prolaktina i oksitocina. Prolaktin pokreće proizvodnju majčinog mleka, dok oksitocin izaziva pad. Kada su ovi nervi oštećeni, osećaj je smanjen. 

Rezovi napravljeni ispod dojke, kroz pazuh ili pupak smanjiće bilo kakvu mogućnost nastajanja problema u vezi sa proizvodnjom mleka. 


Kada se implantati postavljaju direktno na tkivo dojke, veća je verovatnoća da će pritisak koji oni vrše da zakrče mlečne kanale, što otežava ženi da proizvede dovoljno mleka ili da mleko slobodno teče tokom hranjenja. 

Kada se implanti postavljaju ispod mišićnog sloja grudnog zida, manje je verovatno da će ometati proizvodnju ili protok mleka.

Da li je bezbedno dojiti sa implantima?

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, nije bilo nedavnih kliničkih izveštaja o problemima kod beba majki sa silikonskim implantatima.

Ne postoje metode za tačno otkrivanje nivoa silikona u majčinom mleku. Međutim, studija iz 2007. koja je merila nivoe silicijuma (komponenta silikona) nije pronašla više nivoe u majčinom mleku kod majki sa silikonskim implantatima u poređenju sa onima bez, piše Healthline.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR