Glas Javnosti

DA LI JE BEZBEDNO JESTI OBOJENA VASKRŠNJA JAJA? Odgovor bi vas mogao IZNENADITI!

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Za Vaskrs često ofarbamo nekoliko destina komada jaja i imamo običaj da ih jedemo tri dana zaredom za doručak, ručak i večeru. Koliko je to zapravo bezbedno?

 Iznenadiće vas podatak da nije uvek bezbedno da se jedu vaskršnja jaja. Da bi mogli da ih jedete bez ikakve brige da ćete se razboleti od njih, dajemo vam nekoliko bitnih saveta.

JAJA MORAJU DA BUDU SKUVANA KAKO TREBA
Obavezno ih kuvajte do kraja jer na taj način izbegavate da dobijete salmonelu. Jaja moraju da budu kuvana tačno toliko da žumance ne bude premekano ali isto tako i da ne budu kuvana predugo da ne bi postalo zeleno.


BOJA KOJU KORISTITE ZA FARBANJE MORA BITI BEZBEDNA
Divno je ukrašavati jaja raznovrsnim bojama. Ali ako se odlučite za to da jaja ipak posle i pojedete najbolje bi bilo da koristite prirodnu boju.  Najbolje bi bilo da ih farbate farbom za jelo. U staklenoj šolji pomešajte pola šolje ključale vode, jednu kašičicu alkoholnog sirćeta i nekoliko kapi prehrambene boje i voila - dobili ste boju koja izgleda isto kao veštačka, ali je bezbedna za jelo.


NE DOZVOLITE JAJIMA DA DUGO STOJE
Tvrdo kuvana jaja bi zapravo trebalo jesti odmah nakn što su kuvana. Kada ih ukrašavate neka budu ostavljena najduže sat vremena u toplom jer već nakon dva sata nisu bezbedna. U frižideru mogu ostati bezbedno i do nedelju dana.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR