Glas Javnosti

DA LI BISTE SE USUDILI DA IH POSETITE? NAJPOZNATIJI UKLETI ZAMKOVI

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Zaboravite na lepe i raskošne zamkove iz Diznijevih bajki i krenite u avanturu.

Zamak Lip

Izgrađen je između 13-og i 15-og veka. Unjemu se desilo više groznih smrtnih slučajeva nego na venčanju u "Igri prestola". Prema legendi, tokom borbi za moć unutar klana O?Konor (bili su poznati po tome da su trovali goste tokom večere), jedan brat je probio mačem svog brata sveštenika dok je držao misu u kapeli. Ta soba se sada zove "Krvava kapela" a priča se da sveštenik hoda kao duh noću po njoj. Tu nije kraj hororu. Tokom rekonstrukcije oko 1900-e radnici su u toj kapeli našli tajnu tamnicu u kojoj je bilo toliko ljudskih skeleta da su kolica za izbacivanje otpada bila prepuna. Tamnica je bila tako konstruisana da zatvorenici propadnu kroz vrata-klopku i onda padnu na drvene šiljke koji im probodu grudi. Smrt je bila duga i užasna a krike su čuli svi pripadnici klana u zamku.

Foto: Wikipedia

Zamak Čilingam

Smatra se najukletijim britanskim dvorcem. Čilingam ima stravičnu istoriju zatvorskih tamnica i dobro korišćenih mučilišta. Njegovi poznati sablasni stanovnici su cvileći „plavi dečak“, slabašnu „belua dama“ ostave i neprestano usamljena dama Meti Berkeli. 

Foto: Wikipedia

Zamak Burg Elc

Ovaj nemački zamak datira iz 1157. godine a od tada počinje i predanje vezano za njega. Samo je nekoliko soba otvoreno za turiste a jedna od najukletijih je navodno soba izvesne grofice Agnese. U noj su njen krevet, štit i sekira a legenda kaže da je poginula braneći zamak od "nepoželjnog" prosca i da ga stoga i dalje obilazi.

Foto: Wikipedia

Zamak Huska

Ovaj zamak se nalazi na oko sat vremena severno od Praga. Nema utvrđenje, kuhinju i niko nije živeo u njemu kada je sagrađen. Ali ima nešto što nema ni jedan drugi zamak na svetu - 

veliku rupu u zemlji koju mnogi smatraju doslovnim ulazom u pakao. Huska je strateški izgrađena preko rupe (za koju se pretpostavlja da je bez dna) kako bi zapečatila kapiju i sprečila demonska stvorenja da uđu u naš svet. Za demone se kaže da su zarobljeni u zidovima donjeg nivoa.

Evo gde priča postaje zaista jeziva: pre nego što su zatvorili prolaz, obližnji zatvorenici dobili su pomilovanja ako pristanu da ih konopac spusti u rupu i prijave ono što su videli. Legenda kaže da je prvi spušteni zatvorenik počeo da vrišti nakon nekoliko sekundi. Kada je podignut, izgledalo je da je star 30 godina - kosa mu je pobelela, a lice bilo prekriveno borama.

Foto: Wikipedia

Zamak Voergard

Nalazi se u severoistočnoj Danskoj i u njemu su izložena dela Rafaela, Goje i El Greka. Ali velika zgrada je poznata po svojoj mračnoj prošlosti kao i po svojoj umetničkoj sadašnjosti. Najpoznatiji mit govori o Ingeborg Skil koja je zamak skupila 1578. godine i udavila njegovog arhitektu u jarku tako da nikada više nije mogao da projektuje još neku lepu zgradu poput Voergarda. Ljudi danas kažu da vide kako mučeni duh Skil noću luta zamkom, obučen u  belo. Čak i ako ne verujete u priče o duhovima, još uvek vas može naježiti prolazeći pored Rosedontena, najzloglasnije tamnice Voergarda. Soba je dizajnirana tako da odrasli muškarac ne može da stoji uspravno niti da leži ispružen, a nema rupa za ulazak svetlosti ili vazduha.

Foto: Wikipedia

Zamak Predjama

Ovaj zamak u Sloveniji je izgrađena u pećini usred visoke litice. Datira iz 1274. godine, impozantan je po većini standarda. Dodajte lokalnu legendu i teško ćete  izdržati da se ne uplašite: Jednom je bio rezidencija viteza Erazema Luegera. UPredjajama su bili skriveni prolazi i tu su se navodno desili mučenje i izdaja. Sluge su Luegera izdali i ubili ga u zamku, a priča se da ga i danas progoni.

Foto: Wikipedia

Zamak Fraser

Izgrađen između 1575. i 1636. godine na istoku Škotske, zamak Fraser je poznat po svojoj razrađenoj arhitekturi, divnom poljoprivrednom zemljištu i baštama - i pomalo zastrašujućem urbanom mitu. Prema legendi, mlada princeza koja je jednom boravila u zamku bila je brutalno ubijena u snu. Njeno telo su odvukli niz kamene stepenice i ono je za sobom ostavljalo trag krvi. Koliko god su se trudili, stanari nisu mogli da očiste mrlje od krvi sa stepenica, pa su odlučili da stepenište pokriju drvenim daskama, što je ostalo do danas. Neki kažu da duh princeze i dalje noću luta hodnicima dvorca.

Foto: Wikipedia

Edinburški zamak

Jedna od najvećih atrakcija u glavnom gradu Škotske je, prema mnogima, i jedna od najukletijih. Sa delovima starim više od 900 godina, drevne tamnice istorijske tvrđave navele su posetioce zamka da prijave „posete“ kolonijalnih zatvorenika iz američke revolucije, francuskih zatvorenika iz Sedmogodišnjeg rata - pa čak i duha psa koji luta grobljem pasa na zemljištu zamka.

Foto: Wikipedia

Zamak Mušam

Tokom suđenja vešticama u Salzburgu između 1675. i 1690. godine, Mušam je bio mesto mnogih pogubljenja, zatvora i mučenja stotina muškaraca i žena optuženih da su veštice. Kasnije, 1800-ih, mnogo jelena i stoke u blizini zamka pronađeno je mrtvo te su hvatani okolni stanovnici i bilo im je suđeno i  bili su ubijeni od optužbom da su vukodlaci. Danas su osoblje i posetioci prijavljuju zvukove, otisake stopala, bele magle i osećaj da neko diše u njih.

Foto: Wikipedia

(Glas javnosti/Cntraveler)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR