Glas Javnosti

ČUDO NA NEBU! Fenomen koji se javlja jednom u 10 godina (VIDEO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Potpuno pomračenje Sunca bilo je vidljivo na Antarktiku u subotu rano ujutru. Fenomen se javlja, otprilike samo jednom u deceniji, a trajao je nešto više od sat vremena.

Faza "vatrenog prstena", kada se Sunčeva korona u potpunosti vidi iza Meseca, trajala je na crnom nebu nekih 40 sekundi.

Pomračenja Sunca se dešavaju kada Mesec prođe između Sunca i Zemlje, bacajući senku na Zemlju i blokirajući sunčevu svetlost. Da bi pomračenje bilo potpuno, Sunce, Mesec i Zemlja moraju direktno da se poravnaju u liniji.

Potpuno pomračenje Sunca bilo je vidljivo samo na "zaleđenom kontinentu", koji je trenutno na vrhuncu svoje letnje sezone, a videlo ga je mali broj naučnika, stručnjaka i ljubitelja te pojave koji su platili oko 40.000 dolara (35.484 evra) za tu privilegiju.

Pomračenje koje je NASA prenosila uživo iz kampa Union Glečer, počelo je u 06:00 ujutru po srednjeevrpskom vremenu, kada je Mesec počeo da se kreće ispred Sunca, a završilo u 07:06. Kamp Union Glečer se nalazi na oko 1.000 kilometara severno od Južnog pola.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


KOMENTARAKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP