Postoje tri specifična ukusa na koja bi, upozoravaju stručnjaci, trebalo da pripazite.
Dah i ukus koji osećate u usnoj duplji mogu da otkriju na koji način vaše telo metaboliše hranu.
Osobe koje imaju dijabetes mogu da imaju slatkast zadah koji ukazuje na dijabetičku ketoacidozu, bolest koja je veoma opasna ukoliko se ne leči.
Stručnjaci opisuju ovaj dah kao ukus kruške ili, pak, kao miris acetona. Ovakav dah javlja se kad telo uđe u ketozu, stanje koje se takođe postiže keto dijetom sa malo ugljenih hidrata. Kad u telu nema dovoljno glukoze za sagorevanje energije, organizam počinje da koristi masti.
Drugi pokazatelji koji se mogu javiti nakon što telo 24 sata ostane bez glukoze uključuju pojačanu žeđ, suv jezik, češće mokrenje, mučninu i bolove u stomaku.
- Infekcije gornjih disajnih puteva, kao što je tonzilitis, mogu da ostave užasan ukus u ustima - kaže dr Sofi Njutn.
Prema njenim rečima, ovaj problem se javlja jer su infekcije gornjih disajnih puteva često praćene napadima kašlja.
Ponavljano iskašljavanje sluzi donosi male količine krvi u usta i na pupoljke za ukus na jeziku, što dovodi do izrazito metalnog ukusa.
Da biste eliminisali ovaj ukus, koristite lekove protiv kašlja. Ali, ukoliko dobijete temperaturu iznad 39,4, imate problema sa disanjem ili iskašljavate krv, odmah zatražite lekarsku pomoć.
Ovakav ukus može da bude posledica dehidracije, jer telo pokušava da sačuva tečnost tako što proizvodi manje pljuvačke.
Glas javnosti/T02S