Glas Javnosti

ЦРВЕНО ЈЕ БОЈА ЉУБАВИ: Узео лек за ерекцију и сада све види црвено, ЛЕКАРИ У ШОКУ!

Zanimljivosti
Autor: Глас јавности / 24САТА / од 05.10.2018.

Офталмолози из Њујорка саставили су извештај о случају мушкарца који је после веће дозе средства за потенцију зарадио поремећај вида.

МУШКАРАЦ из Њујорка који је желео да остане анониман назвао је лекаре након што је, како је сам рекао, попио 'пуно више од препоручене дозе лека за потенцију'. На жалост, висока доза силденафил цитрата, једног од главних састојака тог лека му је, чини се, неповратно оштетила вид па он сада види све као да је - обојено у црвено.

Офталмолози из Њујорка саставили су извештај о случају споменутог мушкарца, који је лек иначе купио преко интернета.

На упутствима лека, који је у течном стању и није брендиран као 'Вијагра', пише да се 'лек лакше и брже апсорбује у тело као течност и да може проузроковати нешто мање нуспојава него што би да је у чврстом стању, односно у облику таблете'. 
Тек два дана након што је узео препарат, овај је 31-годишњак одлучио је да оде у дежурну клинику где се пожалио да је 'све што види обојено у црвено'.

Како су лекари написали у 'Retinal Cases and Brief Reports', стручном часопису који објављује извештаје занимљивих случајева из медицине, мушкарац је признао и да је узео дозу вишу од препоручене, која је иначе 50 мг. Додао је и да је вид почео да му се мења брзо након узимања лека. 

Детаљнијим прегледом ока показало се да му је мрежњача озбиљно оштећена. У извештају су офталмолози написали и да је вероватно реч о доживотном стању будући да му ни након године дана лечења нису успели да му помогну. 
- Људи често живе према филозофији 'ако је мало добро, пуно је много боље' - коментарисао је др. Ричард Розен, главни аутор извештаја с овог случаја. 

- Овај извештај показује колико опасне могу бити велике дозе лека који се иначе свакодневно употребљава и лако је доступан - написао је.

Вијагра је иначе у Енглеској доступна и без рецепта, за цену од четири до пет фунти по таблети, а у прва четири месеца од кад се појавила у слободној продаји продано је готово милион 'плавих пилула'. 

За постизање ерекције и одржавање исте током сексуалног односа је довољна једна таблета од 50 мг која почиње да делује унутар сат времена од узимања. Но злоупотреба овог лека, који ради тако да усмерава ток крви ка пенису, може бити смртоносна.
Претпоставља се да је само прошле године на подручју Уједињеног Краљевства 19 људи умрло због последица предозирања Вијагром, најпопуларнијим леком који се узима против симптома импотенције. Познато је и да Вијагра може проузроковати проблеме са видом, који обично прођу сами од себе у року од 24 сата. Но човек из ове приче није био те среће.

Прегледом су утврђене промене у станицама унутар рожњаче задужене за боју вида, а сличне промене су научници до сада видели само код генетски наследних болести код неких животиња. 

- Видети овакве промене унутар структуре саме станице ока је било заиста неочекивано - рекао је др. Росен и додао да би овај случај лекарима требао да помогне јер ће у будућности бити свеснији потенцијалних промена у станицама код људи који кроз дужи временски период користе Вијагру и сродне лекове.
- Лекари ће захваљујући овом сазнању знати да морају да упозоре пацијенте на ризик од злоупотребе или коришћења Вијагре и сродних лекова кроз дужи временски период - додао је.
Након овог су се случаја огласили и из Фајзера, компаније која производи Виагру.

- Светска здравствена организација разликује пацијенте од оних који из 'online апотека' наручују Вијагру, који скривају своју адресу и друге податке. Они морају бити свесни да имају око 50 посто шанси да добију погрешан лек - рекли су из Фајзера.

Глас јавности / 24САТА / од 05.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR