Glas Javnosti

Plašite li se kad vam CRNA MAČKA pređe put? Evo odakle potiče sujeverje o njima!

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

U gotovo svim delovima sveta, narodi su ovoj životinji pridavali posebna svojstva: ponekad pozitivna ali uglavnom negativna. Za Japance je mačka vesnik mira ali je zato za Kineze ona simbol zla.

У раном добу Египта чак у 3000-им пре наше ере, мачке су сматране „звездама“ животињског царства и биле су веома поштоване - убијање мачке кажњавало се смрћу! Црне мачке нису одувек биле на удару сујеверја, нити су чак сматране весницима несреће. Хистерија о вештицама које чарају црном магијом снажно је погодила Европу, а уличне мачке су често неговале и храниле сиромашне старе даме, које су касније оптужене за вештичарење.

Како је настало сујеверје за црну мачку?

Веровање је постало нарочито популарно када је једна прича о очима и сину из Линколншира 1560-их почела да се шири муњевитом брзином. Њих двојица су наводно путовала једне ноћи, када им је црна мачка прешла пут и заузела пузећи положај. Они су потом дохватили камење и гађали су све док беспомоћна и повређена животиња није побегла у кућу једне жене, за коју се тада сумњало да је вештица. Следећег дана, отац и син су наишли на исту жену и приметили да храмље и да је пуна модрица, што никако није могло бити случајно. Од тог дана у Линколнширу се веровало да вештице ноћу претварају у црне мачке како би се неопажено шуњале улицама.

Ово је постало једно од кључних веровања у лову на вештице у америчком Салему. Чак и данас, током прославе Ноћи вештице су вештице и црне мачке често удружени мотиви, упркос почетним религиозним уверењима празника. Тако је животиња којој се човечанство некада дивило, постало симбол злог знамења у многим деловима света. Светски дан црних мачака прославља се 17. августа.

У неким културама, црној мачки се још увек диве и она представља симбол среће. Шкоти верују да долазак црне мачке пред кућу значи просперитет, док су пирати у КСИКС веку веровали да је лоше уколико се мачка креће ка вама, али да је добро уколико иде од вас.

(Глас јавности)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR