Glas Javnosti

Čovek sa PRVOM TRANSPLATACIJOM OBE RUKE: "Živim u bajci" (FOTO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Feliks Gretarson (49) sa Islanda prvi je čovek na svetu kojem su hirurzi pre 16 meseci uradili transplantaciju obe ruke.

Naime, njemu su amputirane ruke kada je 1998. godine na poslu pretrpeo strujni udar.

Kako kaže, operacija je trajala više od 15 sati, a brzina kojom je ponovo savladao zaboravljene veštine poput bacanja lopte i vožnje automobila impresionirala je hirurge, piše Daily Mail.Feliks je prošao kroz mukotrpno životno putovanje, jer je posle amputacije i 54 operacije izgubio devojku, karijeru, a kako kaže, bio je narušen i odnos s njegovim ćerkama.

Na sreću, ovaj čovek napokon ponovo ima priliku da zagrli svoje ćerke i unuke. Inače, Feliks je svoju ćerku Dilju poslednji put zagrlio kada je imala samo tri meseca.

- Dok sam ih gledao kako plaču kao bebe, bilo mi je neopisivo teško što ne mogu da ih uzmem - rekao je Feliks.Zahvaljujući jakom duhu koji ga je vodio kroz stotine sati rehabilitacije, posle samo šest meseci od operacije Feliks je počeo da pomera laktove kad je u vodi, a posle devet meseci uspeo je da pomeri i prste. Kako i sam kaže, doktori su ovaj napredak očekivali tek dve godine posle operacije.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR