Glas Javnosti

ČETIRI TIPOVA LAŽOVA KOJE JE LAKO PREPOZNATI : Karakteristike da ih lakše spoznate

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Laži mogu povrediti tuđa osećanja, čak iako su male, kao i narušiti odnose. Poverenje je temelj i osnova svake zdrave veze, bez obzira da li je prijateljska, poslovna ili ljubavna, a laž taj temelj ruši i narušava

Američki pisac Nir Ejal, poznat po knjizi "Hooked: How to Build Habit-Forming Products" ističe da postoji 4 kategorije lažljivaca, a ukoliko ih osvestite, lako možete prepoznati svakog od njih:

1. Lažovi koji će iskriviti stvarnost - Oni koji drugima prenose laži tako što će iskriviti činjenice. Oni prenose netačne informacije kako bi izvukli ličnu korist, ili kako bi održali svoj društveni status, oslobodili se odgovornosti od neke greške, pogodili neku osobu sa lažima...

2. Dvolični lažovi - To su osobe koje drugima pričaju nesitinu o sebi, najčešće u cilju promovisanja ličnih vrednosti. Pretvaraju se da su nešto što nisu, ublažavaju svoju pravu prirodu, a pojačavaju neke osobine i poduhvate koje im nisu svojstvene, ali na taj način samo pokušavaju sebe da predstave u boljem svetlu. Ovo posebno može biti problematično u ljubavnim odnosima, jer osoba se predstavlja kao neko drugi, ulazu u vezu potpuno neiskrena i vi ste u zabludi da je poznajete.


3. Zabludni lažovi
 - To su osobe koje lažu same sebe. Lažu sebe o činjenicama, a najčešće to rade kako bi zaštitili svoja osećanja i da bi se bolje osećali. Oni ulaze u stanje samoobmane koje može negativno da se odrazi prvenstveno na njihovo mentalno zdravlje. Možda se laž prema sebi smatra lakšim putem, ali ako se često praktikuje, i osoba počne da živi u laži, tomože kasnije uzrokovati probleme.

4. Demoralisani lažovi - Oni koji lažu sebe o svojim vrednostima. Zabludni lažovi govore pogrešnečinjenice sebi, ali ovaj tip laže sebe os vojim vrednostima, naglašava neke lepe karakteristike, poduhvate... Ovakav tip laži najčešće koriste osobe sa nedostatkom samopouzdanja, ali ovop je lažno samopouzdanje i mehur od sapunice će brzo pući, a suočavanje sa realnosti neće biti prijatno.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR