Glas Javnosti

Budimo maštu ljubitelja morskih plodova: Kako vam zvuči lignja od 10 metara (VIDEO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Odlazak na Havaje pruža turistima priliku da uživaju u hladu palmi dok ispijaju neki od brojnih lokalnih koktela i pauzu između kupanja prekraćuju isprobavajući jelo poput pokea, poija ili laulaua, nesvesni da se tek nekoliko stotina metara odatle odigrava pravi sudar bića koja bismo najbolje mogli da opišemo rečju - titan.

Podvodni fotograf Deron Verbek uslikao je fotografiju ajkule belorepke koja na leđima ima misteriozne ogrebotine, a pažnju svetske javnosti ova fotografija privukla je nakon teksta objavljenog u Žurnalu riblje biologije 3. juna, kada je pojašnjeno da tek nekolicina stvorenja može da ostavi takve tragove, a da sve one spadaju u jednu vrstu - džinovske lignje.

 

Ove životinje mogu da narastu čak do 13 metara, ali detaljnijih informacija o njima nema prosto zato što žive na dubini većoj od 300 metara. To ih čini nedodirljivim ne samo za ljude, već i za većinu predatora. No, okeanska belorepka, tip ajkule koji nastanjuje područje oko Havaja, sklon je zaranjanju na ove dubine, pa je sasvim moguće da su im se putevi ukrstili, a da je ajkula tom prilikom "zaradila" ožiljke. 

Izostao je doduše izveštaj o ishodu ovog duela, mada su naučnici zaključili da "nedostatak jasnih povreda na ajkuli znači da su tragovi pipaka naneti najverovatnije tokom samoodbrane". 

 

Prošle godine u junu mesecu zabeležen je prvi snimak džinovske lignje u vodama oko Sjedinjenih Američkih Država:

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR