Glas Javnosti

БРОЈ ГЛАДНИХ СЕ У СВЕТУ ПРОТЕКЛЕ ГОДИНЕ ПОВЕЋАО ЗА 11 МИЛИОНА; ГЛОБАЛНО ЗАГРЕВАЊЕ ЈЕ ОГРОМАН ПРОБЛЕМ ЗБОГ КОГ ЋЕМО СЕ СУОЧАВАТИ СА ЈОШ АЛАРМАНТНИЈОМ СИТУЦИЈОМ

Zanimljivosti
Autor: Глас јавности/ Блиц.рс/ Танјуг/ од 14.10.2018.

Светски програм за храну (СПХ) Уједињених нација упозорава да ће климатске промене оставити разоран ефекат на пољопривреду и способност људи да се прехране.

"Глас Америке" преноси да ова хуманитарна организација УН предвиђа да ће доћи до огромног пораста глади у свету ако се не предузму кораци да се успори глобално загревање.

СПХ упозорава да је сукоби у свету и природне непогоде угрожавају напредак који је остварен у смањењу глади у свету.

Наводи се да је први пут у више деценија, овај хуманитарни програм објавио да је број људи у свету погођених хроничном несташицом хране порастао, пошто је ове године забележен 821 милион гладних, за 11 милиона људи више него претходне године.

"Глас Америке" преноси речи шефа СПХ за смањење ризика од природних непогода Жерноа Лаганде да се број природних катастрофа више него удвостручио од почетка 90-их година прошлог века и да због екстремних временских прилика све више људи мора да бежи из својих кућа, што доводи до још веће глади.

Овај представник УН рекао је за "Глас Америке" да ће се ситуација додатно погоршати како глобалне температуре буду расле.

- Наша је пројекција да ћемо, уз загревање од два степена на свету, имати око 189 милиона људи више чије снабдевање храном није стабилно и извесно. А ако то буде свет топлији за четири степена, што је могуће ако се не предузме никаква акција, ради се о милијарду људи више. Зато постоји веома, веома убедљив аргумент за рану и одлучну климатску акцију - сматра Лаганда.

Наводи се да подаци овогодишњег извештаја о снабдевању храном у свету, који је сачинило шест водећих агенција УН, показује да се да највећи губици и оштећења у системима снабдевања храном потичу због суше и да се већина тих катастрофалних промена догодила у Африци.

Лаганда истиче да број људи који трпе глад због суше изазване климатским променама посебно расте у Африци и Латинској Америци. Он каже да је, до недавно, напредак у Азији довео до смањења светске глади, али се тај тренд сада приметно успорио.

 

Глас јавности/ Блиц.рс/ Танјуг/ од 14.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR