Glas Javnosti

Боје у простору добре су за стрес, расположење, миран сан

Zanimljivosti
Autor: rts.rs/ Foto:Pixabay

Боје у простору су важнe са аспеката дизајна ентеријера. Избор боја важан је и за здравље. Могу бити топле и хладне. Да бисте одабрали праве боје за свој дом, потребно је знати како оне утичу на простор и расположење.

Стручњаци напомињу да боје могу смањити стрес, или могу да помогну да у спаваћој соби утонете у миран сан. Дизајнери користе изразе као што су топле и хладне боје.

Топле боје су наранџасте, црвене, жуте и комбинације тих и сличних боја. Као што име сугерише, топле боје потстичу на позитивно размишљање. Визуелно, топле боје изгледају као да се приближавају (као и тамне боје), због чега се често користе за велике просторије, када желимо да оне изгледају пространије и удобније. Ако имате велику спаваћу собу и желите да она изгледа интимније, једна од топлих боја је теракота.

Хладне боје су плава, зелена, светло љубичаста, а делују умирујуће и нежно. За разлику од топлих боја, које подсећају на топлину и сунчеву светлост, хладне боје асоцирају на воду и небо, чак и лед и снег. Оне визуално изгледају као да се повлаче те су одличан избор за мале просторије које треба да изгледају веће и пространије.

Боје и емоције
Топле боје су повезане с појачаним емоцијама и страшћу, као и с радошћу и разиграношћу. Помислите на интензивно наранџасту боју или дубоку, богату црвену. Топле боје користимо за простор у коме има пуно активности.

Хладне боје утичу да се осећате мирно, опуштено и освежено, и због тога се хладне природне нијансе најчешће користе за спаваће собе и купатила, места где можемо да се опустимо.

Због перцепције боја, често се можемо осећати као да нам је хладно или топло.

Ако живите на подручју с топлом климом у већем делу године, можда бисте радије украшавали простор с хладнијим бојама. Исто тако, ако желите осећај топлине у свом дому или одређеном простору топле боје могу бити од помоћи.

Учинак који боје имају на светлост може бити још важнији од температуре, а то зависи од тога колико је боја светла и „лагана“. Светлије боје рефлектују више светлости него тамније, дубље боје и представљају добар избор, ако желите додатно осветлити простор који је под слабим дневним или вештачким светлом.

Ако просторија прима превише светлости и желите је смањити, одаберите тамније боје, било топле или хладне.

Креирање складног колорита у простору
Важна ствар о којој  би требало размишљати када је уређење простора у питању је избор боја. Ако желите да буде удобна, употребите топле боје, као доминантне и додајте неколико елемената, који укључују хладне боје (или обрнуто). Као и код сваког дизајна важно је имати склад и контраст.

При избору боја које ћете користити при уређењу дома, важно је да се размисли о расположењу које желите да креирате, односно желите ли да се осећати лагано и прозрачно или интимно.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR