Glas Javnosti

Bogu za plakati! Najstariji sijamski blizanci preminuli u 63. godini! Rođeni su sa spojenim glavama

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Lori i Džordž Šapel rođeni su 1961. godine u Pensilvaniji sa delimično spojenim lobanjama, zajedničkim vitalnim krvnim sudovima i 30 odsto mozga. Uprkos tome što su imali spojene lobanje, decenijama su prkosili medicinskim predviđanjima i čak uspeli da imaju odvojene uspešne karijere.

Blizanci su preminuli 7. aprila u Univerzitetskoj bolnici u Pensilvaniji, piše u čitulji koju je na internetu objavilo pogrebno preduzeće "Libensperger funeral houms“, a uzrok smrti nije naveden.

Lori i Džordž nosili su titulu najstarijih živih sijamskih blizanaca na svetu od 2022. godine, ali su takođe postali i prvi istopolni blizanci od kojih se jedan izjašnjavao kao transrodna osoba. Džordž (ranije poznat kao Dori) promenio je pol 2007. godine.

Džordž je uživao u uspešnoj karijeri kantri pevača dok je Lori bila trofejna kuglašica, piše u Ginisovoj knjizi rekorda. Brat i sestra pojavili su se u brojnim dokumentarnim filmovima i gostovli u TV emisijama da bi govorili o svojim životima i iskustvu zajedničkog života sijamskih blizanaca.

Živeli su u dvosobnom stanu u Pensilvaniji i mogli su da se bave odvojenim zanimanjima i hobijimaor nije mogao samostalno da hoda već se kretao uz pomoć invalidskih kolica koje je Lori gurala.

Na pitanje da li žele da se razdvoje u dokumentarcu iz 1997. godine, Džordž je bio veoma jasan: „Apsolutno ne. Moja teorija je – zašto popravljati ono što nije pokvareno?“.

Iza Lori i Džordža su ostali otac, šestoro braće i sestara, ostala rodbina i prijatelji.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR