Trend koji kruži društvenim mrežama predlaže dodavanje prstohvata soli, umesto kašičice šećera u šoljicu kafe. Čini se da ovaj trik uklanja gorčinu i otkriva druge ukuse koji bi inače mogli da budu „izgubljeni“.
Ako vam ideja zvuči čudno, budite sigurni da nije tako čudno kao što mislite. Postoji čak i naučna osnova za ovu neobičnu kombinaciju, dobro poznata decenijama: natrijum hlorid je izuzetno efikasan u suzbijanju gorčine u kafi i svim vrstama hrane.
Sposobnost natrijum hlorida, obične kuhinjske soli, da potisne gorčinu, naučnici su pripisali popularnosti soli kao sastojka za kuvanje širom sveta, tokom ljudske istorije.
Uklanjanjem percepcije gorčine, so omogućava da drugi ukusi, kao što su slatkoća, dođu do izražaja i istinski zablistaju.
Istraživanje objavljeno 1995. pokazalo je da je so efikasna u maskiranju gorčine. Kada su naučnici pomešali slatka i gorka jedinjenja, dodavanjem soli mešavina je imala slađi i manje gorak ukus. Ali potiskivanje nije išlo u oba smera, gorka jedinjenja nisu potisnula ukus soli.
Uobičajeno je, na primer, soljenje patlidžana da bi se smanjila njegova gorčina. Soljenje je takođe popularna tehnika za smanjenje gorčine prokelja.
Na raznim mesta širom sveta kafi se obično dodaje so kako bi se poboljšao njen ukus. To je slučaj i sa Vijetnamom, gde je slana kafa poboljšana kondenzovanim mlekom.
Čak su i pripadnici američke mornarice pili kafu sa solju tokom i nakon Drugog svetskog rata, i otkrili su da je upravo so pomogla u uklanjanju gorčine.
Dakle, ako ne volite svoju kafu sa šećerom ili mlekom, mogli bi da probate i jednu sa prstohvatom soli.
Glas javnosti/Independent