Glas Javnosti
posta

Bio je najbogatiji čovek na svetu, a nikad ni prebijenu paru nije dao u dobrotvorne svrhe (VIDEO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Živeo u drugoj polovini 20. vijeka i bio je najbogatiji čovjek na planeti, on je Džej Pol Geti, bio je naftni tajkun, a rođen je u bogatoj porodici.

Več ogromno bogatstvo svoje porodice on je još uvećao, a u jednom trenutku posedovao je čak 80 odsto nafte u svetu .

Roditelji Pola Getija su verovali da je Bog ljudima dao bogatstvo, ali sa amanetom da ga pažljivo sliede. Sinove su, zato odgajali kao štedljive i na veoma strog način.

Prvo dete su izgubili, pa su zabranili da Džej razgovara sa vršnjacima, jer je njegova majka smatrala da se tako neće razboljeti kao njegov stariji brat.

Istog razloga su se trudili da ga vole manje, kako ne bi previše patili ako ih i on napusti.

Uprkos vaspitanju svojih roditelja, Pol nije postao krotak, a ni religiozan. Već je umesto toga krenuo “lošim putem”. To ga je mnogo koštalo, ali bukvalno.

Otac mu je dao ponižavajuće nizak džeparac, sa napomenom da će svojoj ženi prepisati imetak, a ne sinu.

U Ginisovoj knjizi

Kada je Pol Geti diplomirao na Oksfordu, odlučio je da se pridruži porodičnom poslu. Otac mu je davao platu od 100 dolara mesečno, a svoj prvi milion Geti je zaradio kada je imao 23 godine.

Moglo se desiti i ranije da mu je otac pozajmio traženi novac. Majka je takođe odbila da mu pozajmi veliku količinu novca.

1966. godine, Ginisova knjiga rekorda nazvala je Pola Gotija najbogatijim čovjekom na svetu, prenosi Forbs. Njegovo bogatstvo je procijenjeno na 1,2 milijarde dolara.

Jedan od najpoznatijih Getijevih citata je:

“Trajna veza sa ženom je moguća samo ako poslovno propadate.”


Ženio se pet puta i svaka od njegovih žena je bila dovoljno mlada da mu bude kćerka. Prema njegovim biografima, četiri su bile device.

Iz tih pet brakova, Pol je imao petoricu sinova. Jedan od njih je umro tokom operacije kada je imao samo 12 godina. U to vreme, Pol je bio u Evropi. Odbio je da se vrati u Ameriku, jer njegov posao nije mogao da čeka.

1973. godine napušta ga još jedan od njegovih sinova, koga je Pol smatrao svojim naslednikom. Za to vrijeme, jedan od njegovih mlađih sinova tužio ga je, zahtijevajući veću finansijsku podršku za sebe i braću.

Geti je dobio slučaj, ali je ipak sinovima dao novac, ali ne onoliko koliko su tražili.

Nije hteo da plati okup za unuka

1973. godine,nestao je njegov šesnaestogodišnji unuk. Pol je odbio da plati otkup od 17 miliona dolara čitavih pet meseci.

Rekao je: “Imam 15 unučadi, ako sada platim, odmah ću izložiti opasnosti ostale unučiće. Postaće lak plen.”

Kada su otmičari smanjili zahteve na tri miliona dolara, Geti je pristao da plati ne više od 2,2 milina dolara, od čega je 800,000 dolara pozajmio sinu (ocu dečaka), na 4 godine bez kamate.

Kada je Džon pozvao dedu da mu zahvali što je platio, Pol je odbio da se javi na telefon.

U jednom trenutku svog života Geti je kupio imanje u Engleskoj od propalog vojvode i živio tamo sam (ako se ne računaju telohranitelji). U svom dvorcu je imao 34 spavaće sobe, i 14 kupatila. Nikad nije dozvolio nikome od rodbine da ga poseti.

Ljubavnice aristokratske krvi 

U svojim kasnijim godinama Geti je imao mnogo aristokratskih ljubavnica koje su živjele sa njim u pomenutom dvorcu. Jedan od njih bila je i Mari Teiser, daleka rođaka posljednjeg ruskog cara.

Geti je uživao u činjenici da pored sebe ima aristokratsku krv i uživao je sa njom. Dame koje su mu bile ljubavnice, morale su da potpišu ugovor kojim su se odricale bilo koje finansijske pomoći od Getija. Tek nakon toga mogle su da žive u njegovom dvorcu.

Getijev tvrdičluk je dostigaoa vrhunac u kasnijim godinama.

On je ponovo koristio isti pribor: pažljivo brisao adrese sa koverata pa ih ponovo koristio. Odgovore na pisma je pisao ispod primljenog ili na marginama istog, pa ih je nazad slao, umesto da koristi novi list papira.

Kako bi uštedeo novac za centralno grijanje, Geti je stavio nekoliko električnih grejalica u svoju dnevnu sobu.

Kada su njegovi gosti nekoga zvali telefonom iz zamka, morali su da plate za te pozive.

Jednom je Geti poveo grupu prijatelja na izložbu pasa u London. Naterao ih je da šetaju 10 minuta, sve dok karte nisu postale upola niže nakon 17h. Nije htio da plati punu cenu.

Nikad nije platio porez veći od 500 dolara

Američka poreska administracija kaže kako Getijev porez nije iznosio više od 500 dolara godišnje.

Pol Geti nikad u svom životu nije kupio čarape koje su bile skuplje od 1 dolara.

Tokom godina, Getija su stigle razne fobije. Tako je se plašio letenja i podizanja telefonske slušalicea, misleći da će nešto izaći iz nje. To su obično njegove sekretarice govorile rodbini, jer starac nije htio da priča sa njima.

Kada je Pol Geti umro, njegova porodica, uključujući i sinove i supruge, nije dobila ništa.

Veliki deo njegovog bogatstva pripao je muzeju u Malibuu, zbog čega je postao najbogatiji muzej na svijetu.

Spiker na jednoj televiziji ovako je preneo vijest o smrti Pola Getija:

“Najbogatiji, najusamljeniji i najsebičniji čovjek na svijetu, napustio nas je danas. Tokom 84. godine svog života, nikad nije dao ni cent za dobrotvorne svrhe.”

(Izvor: Stil/CdM)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR