Đumbir je višegodišnja začinska biljka, rizom (horizontalno, podzemno stablo), iz porodice Zingiber officinale. Ima prijatan miris i oštar, ljutkast ukus i obično se dodaje jelima kao što su supe, peciva i kari. Đumbir ima terapeutska svojstva i hiljadama godina koristi se u sistemima tradicionalne medicine kao što su ajurveda i tradicionalna kineska medicina (TCM).
Đumbir sadrži više bioaktivnih jedinjenja, uključujući gingerole, šogaole i paradole, koji imaju antiinflamatorne i antioksidativne efekte. Istraživanja pokazuju da i konzumiranje đumbira i uzimanje njegovih suplemenata na nekoliko načina koriste našem zdravlju. Na primer, krovni pregled iz 2022, u koji je bilo uključeno 24 sistematska pregleda, otkrio je da konzumiranje đumbira u ishrani ima značajne pozitivne efekte na mučninu, nivo šećera u krvi, osteoartritis, krvni pritisak, kontrolu telesne težine, nivoe lipida u krvi i inflamatorne biomarkere.
Svež narendan đumbir možemo da dodamo čaju, a svež ili đumbir u prahu mogu da postanu sastojak naših omiljenih recepata, kao što su smutiji, jela sa testeninom, prelivi za salatu i ovsena kaša.
Origano (Origanum vulgare) skupni je naziv za grupu biljaka koje se obično koriste u mediteranskoj kuhinji. Origano pripada porodici biljaka nane ili Lamiaceae i ima snažan i zemljani ukus. Origano sadrži biljna jedinjenja, uključujući terpene, timol i karvakrol, koji imaju moćna antioksidativna svojstva. Korišćen je u sistemima tradicionalne medicine za lečenje bolesti kao što su loše varenje, kašalj, dijareja i bronhitis. Zbog visokog sadržaja antioksidanata, suplementi origana mogu pomoći u smanjenju markera oksidativnog stresa. Oksidativni stres nastaje kada molekuli zvani reaktivne vrste kiseonika (ROS) nadjačaju antioksidativnu odbranu tela, što dovodi do oštećenja ćelija.
Studija iz 2023. U koju je bilo uključeno 24 vojnika otkrila je da su učesnici koji su dobijali 500 miligrama origana u prahu odmah nakon završetka intenzivnog testa fizičke spremnosti smanjili krvne markere oštećenja mišića i oksidativnog stresa i povećali nivo antioksidansa u krvi, za razliku od učesnika koji su uzimali placebo.
Salate i testenine biće još ukusnije ako im dodamo svež origano, dok sušeni možemo da koristimo da bismo sosovima, prelivima i pečenoj piletini dodali aromu.
Šafran (Crocus sativus L.) začin, koji svoju živopisnu crvenkasto-zlatnu boju dobija od karotenoidnih jedinjenja krocina i krocetina. Šafran ima malo gorak ukus i važan je sastojak u indijskoj i mediteranskoj kuhinji.
Glavna bioaktivna jedinjenja koja se nalaze u šafranu su krocin i krocetin, pikrokrocin i terpen safranal, koji šafranu daje karakterističan miris. Ove supstance korisne su za zdravlje na više načina zahvaljujući svojim ćelijskim zaštitnim kvalitetima.
Šafran mnogo obećava kao prirodni lek za nekoliko stanja, uključujući depresiju, anksioznost, šizofreniju, srčane bolesti, Alchajmerovu bolest i dijabetes tipa 2. Smatra se da šafran povećava nivoe serotonina, „hormona sreće”, što može imati pozitivne efekte na stanja kao što su anksioznost i depresija.
Šafran možemo da dodamo u kari, rižoto i jela od morskih plodova, a može se uzimati i u obliku suplemenata.
Cimet je jedan od najpopularnijih začina. Njegov topao, aromatičan ukus može se naći u pićima i u pecivu. Ovaj začin prepun je jedinjenja koja unapređuju zdravlje, kao što su cinamaldehid kumarin, cimetna kiselina i eugenol, od kojih svi imaju moćna antioksidativna i antiinflamatorna svojstva. Redovno konzumiranje ili suplementacija cimetom nudi značajne metaboličke koristi. Studije su pokazale da je kod ljudi koji su konzumirali između 1-6 grama cimeta dnevno tokom 40 do 90 dana zabeleženo smanjenje šećera u krvi, lipida u krvi i nivoa krvnog pritiska.
Glas javnosti/E klinika