Glas Javnosti

BILA JE TRUDNA 36 GODINA : iz starice izvadili okamenjenu bebu (VIDEO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti / Luftika

Slučaj Zahre Abutalib iz Maroka svakako je jedinstven i neverovatan u istoriji moderne medicine a o ovom slučaju se piše već godinama. Naprosto, neverovatne priče ove Marokanke od pre skoro dve decenije do sada nije zabeležen nijedan sličan događaj.

Inače, ovo je priča koja je privukla značajnu pažnju stranih medija a koji se godišnje podsećaju neverovatne sudbine žene o kojoj je u međuvremenu snimljen i dokumentarac.

Posle 48 sati, porođaj je stao a Zahra se vratila kući

Daleke 1955. godine, Zahra je osetila bolove i počela je da se porađa u malom selu nadomak Kazablanke. Porođaj je trajao 48 sati, ali se beba nije rodila.

Ona je potom prebačena u bolnicu gde je trebalo da se konačno porodii gde bi bila pod nadzorom stručnjaka. Međutim, kada je videla kako je jedna mlada devojka u mukama umrla tokom operacije, Zahra je u panici pobegla iz bolnice.

Iako je trpela jezive bolove danima, Zahra se nije vraćala u bolnicu. Ipak, jednog dana bolovi su naprasno prestali i Zehra je, verujući u marokanski mit “uspavane bebe”, koji znači da beba spava u utrobi majke kako bi zaštitila njenu čast, jednostavno zaboravila na trudnoću.

Nikada više nije ostala trudna ali je usvojila troje dece

Decenije su prošle i beba se nije rodila. Zahra je u međuvremenu usvojila troje dece i postala baka. Kada je napunila 75 godina, jaki bolovi su se vratili, ali lekari nisu imali adekvatno objašnjenje. Doktor Taibi Kvazani verovao je da je Zahrin stomak bio natečen usled tumora na jajnicima i poslao ju je na snimanje.

Lekari su bili šokirani kada su dobili rezultate. Unutar Zahrinog stomaka nalazio se plod deteta koji se skamenio.

Mrtva beba, koja je bila u Zahrinom organizmu 46 godina, uspešno je operacijom odstranjena. Njen beg iz bolnice pre 46 godina joj je verovatno spasao život.

Da je tada operisana, kada nisu postojali savremeni aparati za skeniranje, doktori bi sigurno presekli pupčanu vrpcu jer ne bi znali kako je dete pozicionirano i izazvali bi unutrašnje krvarenje koje bi se kobno završilo po majku i dete.

U istoriji medicine zabeleženo je oko 300 sličnih slučajeva, ali Zahrino “kameno dete” provelo je najviše vremena u stomaku.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR