Glas Javnosti
posta

BILA JE NAJPOŽELJNIJA ŽENA SVOG VREMENA! Proglasili je krivom za smrt hiljade vojnika

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Kad bi zaplesala najpoznatija špijunka svih vremena izazivala je žudnju kod svakog muškaraca koji bi je ugledao. Bila je najpoželjnija žena svog vremena, a skončala je pred streljačkim vodom na današnji dan 1917.

I premda su njeni uticajni ljubavnici slali brojne molbe za pomilovanjem, za Mata Hari, najpoznatiju špijunku svih vremena, egzotičnu plesačicu i kurtizanu nije bilo spasa.

Suđenje pred vojnim sudom bilo je zatvoreno za javnost. Bilo je dovoljno samo jedno ročište da je proglase krivom za veleizdaju i osude na smrt. Streljana je 15. oktobra 1917. godine u šumi u blizini Pariza. Imala je 41 godinu.

YouTube printscreen

Uhapšena je u jutarnjoj raciji u luksuznom hotelu u Parizu pet meseci ranije. Proglašena je krivom za smrt deset hiljada vojnika. Ali nikada nije dokazano da je bila dvostruki špijun u Prvom svetskom ratu.

U zadnje104 godine koliko ima od njezine smrti,  provokativna i zavodljiva Holađanka prikazivana je kao erotska plesačica koja je zapravo bila smrtonosna dvostruka špijunka a vojne tajne je saznavala od brojnih ljubavnika. Ali neki istoričari tvrde da je celo vreme špijunirala samo za Francusku.

Vodila je glamurozni i tajanstveni život, svojim erotskim plesom budila je maštu Evropljana uoči Prvog svetskog rata, i iako nije bila klasična lepotica živela je boemski i luksuzno, a sva tadašnja najveća imena - veleposlanici, ministri, prinčevi i generali bili su njeni ljubavnici. Bila je zvezda pariškog noćnog života, najpoželjnija žena svog vremena. Nastupala je na svim važnim pozornicama u Evropi.

Holandija je po izbijanju rata 1914. ostala neutralna. Mata Hari je kao holandska državljanka mogla slobodno prelaziti granice. Održavala je ljubavne veze s mnogim visokim oficirima Francuske, Holandije i Nemačke. Počela je špijunirati za Francusku, ali i za Nemačku. Zapravo, iz dostupne francuske, britanske i nemačke dokumentacije vrlo je teško shvatiti koliko su špijunske službe zaraćenih zemalja preko Mate Hari jedna drugoj podmetale, a koliko je ona stvarno bila dvostruki špijun kako neki smatraju,piše 24 sata.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR