Glas Javnosti

BEOGRADSKI KRIVI TORANJ: Rimokatolička crkva sa Vračara pandan italijanskoj građevini u Pizi (FOTO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

U vreme dok su granice još poprilično zatvorene I dok većina čezne  za odmorom, putvanima, egzotičnim destinacijama, lepo je znati da nije Italija jedina koja ima krivi toranj.

Jedan sličan krivi toranj postoji  u centru Beograda i nakrivljen je skoro kao onaj u Pizi.

Krivi toranj u Beogradu je sastavni deo crkve Svetog Antuna Padovanskog na Vračaru. U pitanju je rimokatolička crkva koja se nalazi u Bregalničkoj 14 na opštini Zvezdara. Smatra se među naznačajnijim sakralnim delima arhitekte Jože Plečnika.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Alex Shoots Raw (@alex.shootsraw)

Crkva je posvećena Svetom Antunu Padovanskom, a izgrađena je između 1929. i 1932. godine u spomen 700 godina od njegovog upokojenja.

Arhitektonski gledano odgovara tipu građevine beogradske arhitekture između dva svetska rata.

Spomenik kulture

U hramu se pored službi održavaju i koncerti duhovne muzike.

Od 2010. ovaj objekat je upisan u Registar spomenika kulture Republike Srbije.

Crkvu je 1929. započeo Plečnik, koga je tadašnji župnik angažovao na predlog skulptora Ivana Meštrovića. Sama crkva, koja se smatra jednim od najznačajnijih, ako ne i najvažniji Plečnikov rad, završena je krajem 1933. godine. Sledeći stradalnu sudbinu Beograda i ovih prostora, gradnja je prekinuta tokom rata, a potpuno okončana tek 1962, nakon smrti arhitekte, pod rukovodstvom njegovog učenika Slovenca Janeza Valentinčiča (1904–1994). Tada je dovršen njen naočiti zvonik koji se ubrzo, radi prirode terena, blago nagnuo (1,2 metra u odnosu na osu) i po toj osobini veoma podseća na krivi toranj u Pizi.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Jovana Kuzmanović (@jqzmanovic)

Beogradski krivi toranj kao i italijanski pandan na Polju čuda u Pizi, i ovaj toranj, odnosno zvonik, nastao je kao posledica donekle preteranih graditeljskih ambicija.

Sam hram je visok 25 metara, a završava se monumentalnim čeličnim krstom (3,7 m), dok je toranj visok 52 metra i ima oblik cilindra s prečnikom od devet metara.

Toranj izgrađen je na istoj betonskoj osnovi kao i crkva, što je vremenom dovelo do krivljenja, odnosno blagog odstupanja od osnove.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Jovana Kuzmanović (@jqzmanovic)

Iako je već prilikom gradnje gradnje crkve otkriven problem, tek prilikom završeta zvonika 1962. godine, graditelji su uvideli da vrh zvonika u odnosu na osnovu odstupa čak 43 centimetra. Vremenom je nakrivljenost rasla, tako da danas iznosi skoro 120 centimetara, te je zbog moguće opasnosti pristup zvoniku zabranjen za posetioce.

Čuda Svetog Antuna

Za crkvu na Zvezdari vezane su i dve zanimljive priče. S prve galerije, s visine od 15 metara, pri gradnji hrama jedan dečak je pao – i ostao nepovređen. Vernici to smatraju prvim čudom Svetog Antuna na ovome mestu.

U samoj crkvi, s leve strane raskošnog Bogorodičinog kipa, postavljena je lampa neobičnog izgleda u obliku zmije, simbol đavola, koji se prema Bibliji izjasnio da neće služiti Bogu. Plečnik je, međutim, u njenu razjapljenu čeljust stavio sijalicu, rekavši „Ma, služićeš!” i tako ona zaista neprestano osvetljava lice Blažene Device.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR