Glas Javnosti

BELI ZUBI KAO NA REKLAMI : Soda bikarbona može biti jedno od rešenja

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Soda bikarbona je sve više zastupljena kada je u pitanju uklanjanje mrlja sa površine vaših zuba. Stručnjaci savetuju na ovu temu

Soda bikarbona, formalno poznata kao natrijum-bikarbonat, jeste mononatrijumova so ugljene kiseline sa svojstvima alkalizacije i zamene elektrolita. Pored svoje naučne definicije, soda bikarbona je osnovna namirnica u domaćinstvu, često se nalazi u vašem frižideru i sakuplja mirise. Može se koristiti i za čišćenje i odčepljenje, i naravno, za pečenje.

Soda bikarbona, formalno poznata kao natrijum-bikarbonat, jeste mononatrijumova so ugljene kiseline sa svojstvima alkalizacije i zamene elektrolita. Pored svoje naučne definicije, soda bikarbona je osnovna namirnica u domaćinstvu, često se nalazi u vašem frižideru i sakuplja mirise. Može se koristiti i za čišćenje i odčepljenje, i naravno, za pečenje.

treba znati o izbeljivanju sodom bikarbonom jeste da njome uklanjate samo površinske mrlje. Shvatajući da soda bikarbona tehnički ne izbeljuje zube, pitanje da li je bezbedna za upotrebu i dalje je aktuelno. Da i ne, kaže dr Šafi.


- Da, soda bikarbona može pomoći da se uklone mrlje i žutilo jer je blago abrazivna. Dakle, ako se ne koristi tako često, na primer jednom nedeljno i ne tokom dužeg vremenskog perioda, može se smatrati bezbednom. Ako se koristi svakodnevno i često ili ako se kombinuje sa limunovim sokom, kao što neki ljudi rade, može biti još štetnije.

- Iako postoji rizik od oštećenja gleđi, kada se koristi u odgovarajućim razmerama, soda bikarbona nije nešto čega se treba plašiti. Kada sa pacijentima pričam o pasti za zube, mi gledamo skalu abrazivnosti i želite da imate vrednosti manje od 50 na toj skali. Postoje neke paste za izbeljivanje zuba koje su dovoljno abrazivne da oštete vašu gleđ. Soda bikarbona je sedam na skali abrazivnosti; efikasna je u čišćenju i nije štetna za gleđ. Prekomerna upotreba bilo kog proizvoda može biti štetna. Kada se pravilno koristi, studije kažu da soda bikarbona dobija odobrenje za privremeno uklanjanje mrlja.


- Svako sa osetljivim zubima, svako sa istrošenim zubima i svako sa upaljenim desnima treba da izbegava sodu bikarbonu - primećuje Šafi.

- Izbegavajte upotrebu sode bikarbone ako imate jako ograničen unos natrijuma - dodaje Luis.

Kada se konsultujete sa stomatologom i potvrdite da su uklanjanje mrlja i pranje sodom bikarbonom bezbedni za vaše zube, razumevanje kako to da uradite je sledeći korak ka uspehu. Oba stručnjaka preporučuju da napravite pastu kod kuće sa dva jednostavna sastojka: vodom i sodom bikarbonom.

Jedan od načina je da pomešate kašiku sode bikarbone sa kašikom vode u maloj posudi dok konzistencija ne postane pastozna. Nežno četkajte zube ovom pastom. Posle dva minuta, temeljno isperite vodom.

Profesionalno izbeljivanje nije abrazivno i ima tendenciju da izbeli zube iznutra i da traje duže prenosi Telegraf

Na osnovu ovoga, stručnjaci zaključuju da, kada se pravilno koristi, soda bikarbona nije abrazivna, ali profesionalno izbeljivanje ima manji rizik od oštećenja ili habanja emajla zuba.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR
od Nadja u 01.07.2022 16:51:07 h
     0 
Hvala za lepe i korisne savete uvek su od pomoci,tako sam po preporuci moje drugarice pocela da koristim pro100 prirodna kozmetika Zeozub ,prirodna zubna pasta sa zeolitom i odabranim kombinacijama različitih aktivnih sastojaka, koji omogućavaju osećaj svežine, a istovremeno detaljno čišćenje zuba i egeneraciju kože i sluzokože.