Međutim, oni koji praktikuju raznovrsnu i zdravu ishranu svakako su ljubitelji banana. Banane su poznate kao veoma zdrave i odličan izvor hranljivih materija poput magnezijuma, kalcijuma, kalijuma, vitamina C i vitamina B6, a takođe dolaze sa debelom korom koju možemo oljuštiti rukama, što ih čini idealnim za nošenje sa sobom.
Tehnički, ove niti su „snopovi floema“ i svako ko je ikada oljuštio bananu verovatno ih je sreo.
Ako vam je termin „floem“ poznat, to je verovatno zato što ste učili o floemu i ksilemu kada ste učili o biljkama na času biologije, a ova dva termina opisuju složena tkiva koja transportuju hranu i vodu unutar biljke, osiguravajući da dobije hranljive materije, minerale i vodu koja joj je potrebna za rast.
U suštini, ove niti distribuiraju hranljive materije po banani dok raste, dajući joj ukus banane koji toliko volimo. Dok je većina ljudi prihvatila njihovo uklanjanje kao normalan deo uživanja u banani, neki ljudi toliko mrze snopove floema da su im posvetili blog.
Srećom, jedan stručnjak je podelio sa HuffPost-om šta su tačno ovi snopovi floema, šta rade i šta se dešava ako ih jedemo. Nikolas D. Gilit, koji je doktorirao fizičku/neorgansku hemiju i potpredsednik je za istraživanje ishrane i direktor Instituta za ishranu Doul, otkrio je tajne koje se kriju iza neprijatnih niti.
Dotakao se nutritivne vrednosti floema i otkrio: „Iako nismo posebno testirali snopove floema, verovatno je da bi postojala razlika u njihovoj nutritivnoj vrednosti. Pošto su namenjeni obavljanju određene funkcije i kao takvi verovatno imaju definisanu strukturu koja podržava tu funkciju, očekuje se da imaju drugačiji sastavni profil od uobičajenog jestivog dela banane.“
„Međutim, prisutni su u tako malim količinama u poređenju sa ostatkom banane da se ne očekuje da će uticati na ukupni nutritivni profil banane, osim ako ne jedete veliku količinu pojedinačno“, zaključio je stručnjak.
Što se tiče njihove jestivosti, otkrio je: „Unutar banane, naravno! Da li su ukusne, to je drugo pitanje.“
„Generalno, svi delovi voća su zdravi. Jedemo kore jabuka, krušaka itd, i mogli bismo da jedemo kore banana, uključujući i floemske snopove, ako nam se čine ukusnim, ali nema dokaza koji ukazuju na to da su štetni.“
Takođe se dotakao genetske manipulacije bananama i pitao se da li je uopšte moguće razviti bananu bez floemskih snopova.
Rekao je: „Da, potencijalno je moguće, ali ako su floemski snopovi neophodni za pravilnu distribuciju hranljivih materija po biljci i nisu zaista smetnja, šta bi bio pokretač? Iz perspektive misije kompanije da proširi pristup hrani i zdraviju ishranu, verujemo da je mnogo važnije koristiti resurse da se novac za istraživanje troši na uzgoj sorti otpornih na bolesti ili sorti sa povećanim sadržajem hranljivih materija.“
Sada znate da, iako neprijatne, one zapravo ne utiču na vaše zdravlje, niti na ukus banana, a budućnost bez neprijatnih veza koje vise sa banana nije uskoro na vidiku.
Glas javnosti /U01S