Glas Javnosti

Atrakcija na niškoj pijaci: BUNDEVA DŽIN OD 37 KILOGRAMA

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Gotovo sve Nišlije koje su 18. novembra pazarile na pijaci „Bubanj“ poznatijoj kao Moravska pijaca zastale su kod tezge Slobodana Stojanovića, pomalo ne verujući svojim očima, jer se pred njima nalazila bela bundeva neobične veličine.

Bundeva koju je Slobodan doneo da proda bila je teška 37 kilograma, piše portal Jugpress.

Ovaj poljoprivredni proizvođač je bundevu ubrao na svom imanju u Pasi Poljani, a prema njegovim rečima i on sam se pomalo iznenadio njenom veličinom.

Na  Pijaci „Bubanj“ Slobodan je, u prisustvu upravnika pijace Miroslava Srejića, inkasanta Dobrice Miladinovića i kupaca, isekao belu bundevu od 37 kilograma. Prodavao ju je na parčiće kako se uobičajeno i prodaje jer teško da je neko mogao da je ponese, ili da mu je bila potrebna bundeva ove veličine.

Stojanović kaže da je seme zasadio na zemljištu koje sadrži humus i pregorelo stajsko đubre, na mestu gde ima dosta sunca. Tokom leta je biljku redovno zalivao i to samo u kasnim večernjim i ranim jutarnjim satima, zbog veoma visokih dnevnih temperatura i zagrejanosti biljke.

Ističe da nije koristio nikakvo sredstvo protiv bolesti, kao ni za prehranjivanje i pojačani rast. Bio je iznenađen rastom ploda. Da je ubere bila mu je potrebna i pomoć ukućana. Bundevu je ubrao i odmah izmerio, a na  veliko iznenađenje svih njih, vaga je pokazala čak 37 kilograma.

Bela bundeva – naša banana, ili u narodu nazvana pečenka, popularna je poslastica tokom zime. Za Badnje veče iznosi se pečena bundeva, a po narodnom običaju svaki ukućanin pojede po parče za zdravlje i sreću.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR