Glas Javnosti

Astronomi otkrivaju ‘super Zemlju’: Hoće li ovo biti novo mesto za život? (VIDEO)

Zanimljivosti
Autor: Glas Javnosti

Kepler-160, zvezdu sličnu Suncu na 3000 svetlosnih godina od Zemlje, prati najmanje pregršt planeta, uključujući jedan svet koji može izgledati kao da je dom. Otprilike dvostruko veće od Zemlje, ali sa upola manje mase, planeta KOI-456.04 orbitira svojom lokalnom zvezdom jednom svakih 378 dana (nešto manje od dve nedelje na Zemlji).

Novootkrivena planeta, KOI-456.04, može biti gotovo dvostruko veća od Zemlje, ali sa polovinom mase, što joj potencijalno omogućava da se zadrži u obimnoj atmosferi. Smeštena u zoni Goldilocks, gde toplota od lokalne zvezde nije previše vruća ili previše hladna za vodu, KOI-456.04 bi mogao da bude jezero, reke, možda čak i okeani. Ovaj region, takođe poznat kao naseljena zona, je mesto gde je veća verovatnoća da će temperature biti pogodne za razvoj života.

Većina super-Zemalja (svetovi nešto veći od naše planete) pronađeni su oko malih, hladnih zvezda crvenih patuljaka. (Budući da su crveni patuljci tako mali, planete koje prolaze „ispred njih“, kao što se vidi sa Zemlje, blokiraju značajnu količinu svetlosti, olakšavajući otkrivanje astronomima.)

Zvezda u centru ovog sistema egzoplaneta, Kepler-160, mnogo je nalik suncu - samo nešto manja, hladnija i malo više crvena. Ako je atmosfera nešto poput naše, svetlost koja bi pala na površinu sveta mogla bi biti slična onoj koja se osećala u toplom prolećnom danu. Skoro svaka egzoplaneta koja se do sada našla u orbiti na udaljenosti od sunca, gde bi blage temperature mogle biti uobičajene.

-Međutim, kompletna slika useljivosti uključuje i gledanje kvaliteta zvezde- objašnjava dr. Rene Heller, iz Instituta Mak Planck za istraživanje solarnog sistema (MPS) iz Gottingena.

Tokom poslednjih 14 godina astronomi su primetili više od 4.000 svetova oko drugih zvezda koji koriste svemirske letelice Kepler, CoRoT i TESS.

Većina dosad otkrivenih egzoplaneta nekoliko je puta masivnija od Zemlje - bliža veličini Urana ili Neptuna. Međutim, neki manji, stenoviti svetovi, po veličini slični Veneri i Zemlji, takođe su viđeni u udaljenim solarnim sistemima. A najintrigantnije su ove zvezde u orbiti na pravom rastojanju da bi tečna voda bila u bazenu na površini planeta.

Zvezde crvenih patuljaka žive izuzetno duge periode, omogućavajući životu dovoljno vremena da se razvija u svetovima koji ih okružuju. Ali oni su takođe cool, što većinu svoje energije emituju kao infracrveno zračenje. A, ove zvezde su takođe veoma aktivne, šaljući zvezdane oluje koje bi mogle izazvati pustoš okoline na svetovima stisnutim od zvezda zbog topline.

Potencijalno useljive planete u orbiti crvenih patuljaka takođe bi trebale biti tako blizu svojoj zvezdi da bi gravitacija značajno iskrivila i samu planetu dok je okružila. To bi moglo podstaći toplinu za pokretanje hemijskih reakcija ili efekat može potaknuti rašireni vulkanizam oko planete, mijenjajući globalnu klimu. Čak bi i planete veće od Zemlje mogle da atmosferu potiskuju pritiskom lokalne zvezde, smanjujući šanse za život na tim svetovima. Ovaj video prikazuje pogled Kepler-160b, unutrašnjosti potvrđenih planeta u tom sunčevom sistemu.

Sistem Kepler-160, koji se sastoji od dve planete, Kepler-160 b i c, otkriven je 2014. godine.

Najpoznatija planeta u ovom sistemu zvezda, Kepler-160 b, orbitira 20 puta bliže svojoj zvezdi nego što je Zemlja Suncu. Ovaj svet, otprilike 50 odsto veći od Zemlje, orbitira za svoju matičnu zvezdu za samo nešto više od četiri dana.

Ova nova studija proučava orbite ovih svetova, sugerišući da pored KOI-456.04, sistem može da sadrži i četvrtu masivnu planetu, koja orbitira oko svoje matične zvezde jednom u nekoliko nedelja.

Sledećem planetu, Kepleru 160 c, treba skoro dve nedelje da prođe oko svog zvezdanog roditelja. Ovaj svet, skoro jedne trećine prečnika Jupitera, orbitira oko jedne desetine udaljenosti između Zemlje i Sunca.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR