Glas Javnosti
posta

Ako vas muči ŠTUCANJE, ovo je 10 načina da to sprečite!

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Znamo koliko štucanje može da nervira, da vas unervozi i bude dosadno ako traje dugo. Pritom, ako vam se ta stvar dešava često i to baš u najnezgodnijem trenutku, pravo je vreme da stanete na kraj tom neprijatnom problemu.

1. Pojedite nešto kiselo - Zagrizete krišku kiselog voća kao što su limun ili grejpfrut, A druga opcija je da pojedete kašičicu sirćeta.

2. Stisnite nepce vrhom jezika - Pritiskanje nepceta vrhom jezika će opustiti vagus nerv i zaustaviti grč na dijafragmi. Štucanje bi trebalo da prestane nakon par sekundi. 

3. Zadržite dah i vrtite se u krug - Dok držite dah, zapušite nos i vrtite se tri do četiri kruga u smeru obrnutom od kazaljke na satu. Blaga dezorijentisanost će vam pomoći da zaboravite na štucanje.

4Zapušite nos i popijte čašu vode - Ako i dalje štucate nakon popijene prve čaše, ponovite ovaj proces nekoliko puta. Najčešće, štucanje prestaje nakon dva ili tri pokušaja.

5. Pojedite kašičicu meda - Pojedite kašičicu meda ili ako vam je previše slatko, rastvorite med u čaši vode i popijte. Med prijatno utiče na vagus nerv (koji je odgovoran za govor, gutanje, varenje itd.) što će doprineti rešavanju štucavice. 

6. Uzmite kašičicu ljutog sosa - Ukoliko je sos zaista ljut skrenuće vam pažnju sa štucanja i prebaciti fokus na osećaj žarenja u ustima. 

 

7. Jako isplazite jezik -  Isplazite jezik na nekoliko sekundi kako biste stimulisali vagus nerv i ublažili grč na dijafragmi. Na ovaj način ćete se rešiti bilo kakvog refleksnog problema u ustima.

8. Pojedite kašiku kakao praha - Uzimanjem jedna do dve kašike kakaoa bi trebalo da eliminiše štucanje nakon nekoliko sekundi.

9. Mirišite jake mirise - Jaki mirisi kao što su morska so, biber, prašak za pranje ili kafa, bi trebalo da promene vaš način disanja i prekinu štucanje.

10. Pojedite kašiku kikiriki putera - Jedan od tradicionalnih lekova za prestanak štucanja je kikiriki puter. Čak i jedna puna kašika kikiriki putera zahteva dosta žvakanja koje bi trebalo da zaustavi štucanje.

Sledeći put kada počnete da štucate, setite se nekog od ovih saveta, nadamo se da će vam pomoći.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR