Glas Javnosti

Ако си самац, већи порез

Zanimljivosti
Autor: Глас јавности / Блиц / од 23.08.2018.

Одете ли као пар, а да нисте венчани, у Немачку, идете у, како они кажу, "прву групу".

Прошле су суботе у поподневним сатима у Малој сали Града Ђакова одржана чак четири венчања. За омање Ђаково, ретка појава и навала каква се не памти већ дуги низ година. Млади су се парови измењивали као на "покретној траци".

Пред матичара су од 18 сати надаље редом излазили млади парови из Ђакова и Ђаковштине који тренутно животе у иностранству, што у Немачкој, што у Ирској. У свој су родни завичај дошли само како би се венчали. Велика свадба с црквеним обредом тек треба да уследи, а када тај датум дође, поново ће се вратити "кући".

Свеже венчани млади парови открили су за Глас Славоније да је живот самца у Немачкој поприлично скуп и да су одлучили формално да се венчају како би у финансијском смислу олакшали живот. Неки парови свој брак формализирају и пре одласка.

"Одете ли као пар, а да нисте венчани, у Немачку, идете у, како они кажу, "прву групу", дакле прву групу пореза, а то је порезка јединица у којој вам пуно скидају с месечне плате јер самци плаћају највиши порез у Немачкој", открива Гласу Славоније једна жена из околине Ђакова чији је син прошле године, како она каже, имао управо такво, "брзинско венчање".

Брзинском су венчању присуствовали само родитељи младе и младожење и кумови.

"Венчањем, поставши брачни пар, у Немачкој су одмах ушли у нижу, другу порезну групу у којој су издаци знатно мањи. Син каже да му је тиме разлика на плати засигурно од 300 до 400 евра. Додаје да је којим случајем као самац, невенчан, остао у првој групи, плата би му била можда око 1100 евра, а овако је 1580 евра ", додаје мајка мушкарца који са својом супругом живи и ради у Немачкој.

Глас јавности / Блиц / од 23.08.2018.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR