Glas Javnosti

LEK ZA MAMURLUK: Ako se desi da preterate sa 'NAZDRAVLJANJEM' samo se držite OVIH PRAVILA i sutra ste KAO NOVI

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Bliže se praznici, pa i pored toga što neće biti onog kolektivnog dočeka Nove godine, svako će nazdraviti da li u krugu prijatelja ili porodice. Evo korisnog saveta šta je najbolje preduzeti ako se popije koja čašica više.

Svaka vrsta alkohola izaziva drugačije reakcije i simptome u organizmu, pa tome treba prilagoditi i lek. Važno je da znate da se mamurno stanje uzrokovano različitim alkoholnim pićima ne leči na isti način. 

Sigurno niste znali, ali mamurluk možete lečiti i bananom, indijskim orasima, sve zavisi od toga šta ste pili, tvrdi nutricionista Šer Koks.

Pivo

Za pivopije je najbolje da doručkuju jaja i avokado. Jaja su bogata proteinima koji sadrže cistein, aminokiselinu koja razgrađuje toksične nusprodukte nastale iz alkohola, dok je avokado bogat vitaminom B6, koji smanjuje mišićnu slabost i razdražljivost.

Plus, nije zgoreg i da popijete 1-2 šolje jakog čaja kako biste pomogli organizmu da se rehidrira.

Belo vino

Banana je lek! Previše vina uopšteno izaziva upalu, zbog čega bela krvna zrnca pojačano proizvode i otpuštaju u krv citokine.

To su iste ćelije koje se oslobađaju u krvi kad dobijete grip i dovode do sličnih simptoma: glavobolje, mučnine i umora, a banana će vratiti kalijum koji ste izgubili zbog diuretskog efekta alkohola, tvrdi Koksova.

Crveno vino

Neke vrste zrelih vina mogu da podstaknu telo da oslobađa histamine i izazovu simptome koji se mogu povezati s alergijom, poput suvih očiju ili glavobolje. Indijski orah povećaće nivo energije. Nije zgoreg i da popijete tabletu protiv alergije, kako biste suzbili proizvodnju histamina i simptome slične alergijskoj reakciji.

Čaša mlake vode sa kašičicom meda će vratiti izgubljeni šećer.

Šampanjac

Piće koje će vas najlaše zavarati da potkrijete kada ste preterali. Ali zato, glavobolje nakon pijanstva izazvanog ovim pićem mogu biti užasne. Zahvaljujući mehurićima, koje toliko volimo u šampanjcu,  alkohol se bolje apsorbuje u organizmu. Iznenađujuće, najbolji lek za ovu tegobu je koka-kola sa šećerom. Šećer će vam dati energiju, a kofein koji sadrži "podiže" organizam. Doručak neka bude jak, najbolje slanina pržena roštilju, jer je bogata vitaminima B grupe, pa deluje kao katalizator koji pomaže da se alkohol razgradi.

 

Mada, jedan od korisnih saveta nutricionistkinje jeste i da izbegavate šampanjac ili bilo koje drugo alkoholno piće sa mehurićima poput džin-tonika ili rum-kole, jer penušanje ubrzava ulazak alkoholoa u krvotok.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR