Glas Javnosti

AKHENATON, NAJKONTROVERZNIJI FARAON EGIPTA: 4 činjenice koje možda niste znali o njemu

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Stanovnici drevnog Egipta su pokušali da izbrišu sećanje na jednog od svojih faraona. Bio je to Akhenaton. Zašto?

Zašto su statue i spomenici vezani za faraona Akhenatona rušeni posle njegove smrti? Zašto se njegovo ime brisalo iz spiskova vladara? 

Bio je čudne građe

Drevni crteži prikazuju Akhtenatona kao osobu koja ne liči na druge ljude. Naučnici su zaključili da njegov lik više nalikuje ženskom. Na crtežima vidimo čoveka sa dugačkim vitkim vratom, dugačkim licem oštre brade i uskih očiju. Akhenaton je takođe imao pune usne, duge ruke i prste, zaobljena bedra i zadnjicu i uvećane grudi. Neki naučnici su zaključili da je patio od Frolihovog sindroma.

Foto: Wikipedia

Uspostavio je kvazi-monoteističku religiju 

Arhelolozi su, proučavajući drevne spise, uvideli da su ga stari arhivari nazivali "kriminalcem" i "neprijateljem". Verovatno zato što je nametao religiju sa jednim bogom a to je vređalo Egipćane tog doba. Nisu hteli da pređu iz obožavanja mnogo bogova u obožavanje samo jednog, Atona, boga sunca.

Njegovo pravo ime nije Akhenaton

Akhenaton znači "koristan Atonu". Ovaj faraon je dao sebi ime kako bi prikazao sebe kao glavnog propovednika boga Atona. Njegovo pravo ime je bilo Amenhotep. 

Možda je bio Tutankamonov otac 

Ovo je još jedna misterija koja nije razrešena. Najčešće se nalaze narativi u kojima se pretpostavlja da je Tutankaom bio Akhenatonov sin koga je dobio sa ljubavnicom ili mlađom ženom. Akhenatonova glavan supruga je bila majka većine njegove dece ali se i dalje sumnja da je on bio i Tutankamonov otac.

Uprkos sudbini koju je njegovo ime nosilo posle smrti i mržnji koja je zadesila njegovu ostavštinu, njegova vladavina je, u stvari, za Egipat bila veoma prosperitetna. Bila je jedna od najveličanstvenijih u kojoj je on, iskazujući svoje diplomatske veštine, uspeo da spreči ratove i donese zemlji blagostanje. On je bio vesnik najbogatijeg perioda za drevni Egipat.

(Glas javnosti/Face2facaafrica)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR