Glas Javnosti

47 metara duga misterija na obali Australije

Zanimljivosti
Autor: Glas Javnosti

U australijskim vodama pojavilo se misteriozno blještavo "stvorenje" koje je izazvalo naročitu pažnju na društvenim mrežama.

Snimak neobičnog stvorenja je na Tviteru objavio Institut za istraživanje okeana Šmit, a Dejli mejl prenosi da je verovatno reč o životinjskoj vrsti siphonophore koja izgleda kao jedno veliko stvorenje, dok je zapravo reč o hiljadama malih organizama poznatih kao zooidi.

Naziva se i apolemia, a zapravo je jedna vrsta meduze. Ova apolemia duga je čak 47 metara.

“Izgleda kao jedna velika životinja, a zapravo su to hiljade jedinki koje formiraju entitet na višem nivou”, rekao je jedan morski biolog sa Univerziteta Braun za Wired. Svaki zooid se ponaša kao jedna vrsta organa u velikom organizmu, telu sinofora, i ima različitu funkciju. Neki, kao meduze, imaju pipke koji prle, dok drugi privlače hranu.

Tim istraživača na ekspediciji kroz kanjone Ningalu proučavali su morske dubine oko Zapadne Australije kada su primetili ovo morsko stvorenje. Ova oblast inače je poznata po veoma diverzifikovanom morskom životu, ali se o njoj, pošto je oskudno istraživana, ne zna mnogo.

Biolozi su za ScienceAlert naveli da je ovo stvorenje verovatno duže od bilo koje druge životinje na planeti. U januaru su se pojavili snimci još jednog sifonofora, a oni se inače veoma retko viđaju.

Izvor: Nova

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR