Glas Javnosti

3 SOBNE BILJKE KOJE VOLE SUNCE: Ako ih ovako negujete, imaćete cveća preko CELE GODINE

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Kraj zime je pravo vreme da osvežite biljke i pripremite ih za novu sezonu.

I sobno i baštensko cveće deli se na ono koje voli sunce i ono kom više prija boravak u senci.

S prvim danima proleća mnoge domaćice će saksije sa sobnim biljem koje nije osetljivo na niže temperature izneti na terase i u dvorište, kako bi ono upilo veću količinu dnevne svetlosti, a onda i brže raslo i bilo bujnije.

Ukoliko ste nedavno počeli da se bavite uzgajanjem sobnog cveća i ne znate koje vrste će dobro prihvatiti boravak na direktnom suncu, na otvorenom, ovaj vodič može da vam bude od koristi.

1. Anturijum

Ova dekorativna tropska biljka traži dosta vlage, svetlosti i toplote. Dok temperature vazduha ne budu iznad 20 stepeni, saksiju sa anturijumom nemojte iznositi iz doma. Kada temperature porastu, saksiju sa anturijumom možete da držite u osunčanom delu terase ili dvorišta.


Tokom proleća biljku zalivajte odstajalom ili destilovanom vodom na svakih sedam dana, a kada dođe leto zalivajte je svakog trećeg dana. Zimi je dovoljno dodati joj malo vode jednom u 10 do 12 dana.

2. Amarilis

Lukovičasta ukrasna biljka sa prelepim levkastim cvetovima izvanredno podnosi boravak na sunčevoj svetlosti. Ukoliko amarilis zasadite tokom februara, već krajem marta ili početkom aprila možete da očekujete prve cvetove.

Na dno saksije stavite šljunak, pa dopunite dobro propusnom zemljom (najbolje mešavinom humusa i perlita) i zasadite tako da polovina lukovice bude pokrivena zemljom. Odmah je zalijte, držite nedelju dana na tamnom mestu, a onda prebacite na toplo mesto.

U prvoj nedelji po sadnji amarilisu uskratite vodu; zalijte je tek kada se pojave izbojci dužine 10 centimetara. Tada je potrebno da zalivate biljku svakog drugog dana.

Iz lukovice amarilisa najpre će se pojaviti stabljika sa cvetom, a tek onda duguljasti listovi. Čim se pojavi cvetni izdanak, u vodu za zalivanje dodajte tečno đubrivo za cvetnice.

Ne zaboravite da zemlja u kojoj se nalazi lukovica amarilisa nikada ne sme da bude natopljena vodom, jer će biljka istruliti.

Unsplash/Suzanne D. Williams
Da bi amarilis cvetao više puta u toku godine, obavezno ga presađujte iz saksijske u baštensku zemlju, i obratno. Naime, čim ova lukovica promeni stanište, ona se ponaša kao mlada biljka, pa iznova rađa cvet. Zanimljivo je da što češće amarilis cveta, to njegova lukovica postaje otpornija i bolje se razvija.

3. Gloksinija


Iako ume da bude izuzetno osetljiva zbog temperaturnih razlika, gloksinija je biljka koja cveta od marta do septembra i kao retko koje drugo sobno cveće može da ulepša dom.

Ukoliko ste već uzgajali gloksiniju i ona se tokom zime "ućutala" ili su joj požuteli listovi, sada je trenutak da je presadite u dobro dreniranu zemlju bogatu tresetom. Gomolj gloksinije zasadite plitko i dobro zalijte, pa držite saksiju blizu izvora sunčeve svetlosti.

Na gloksiniji se najpre pojavljuju listovi, pa tek onda pupoljci koji se razvijaju u raskošne cvetove. Ukoliko pojava pupoljaka izostane, obavezno otkinite jedan list - tako ćete “naterati” biljku da nastavi sa razvojem i podari pupoljke.

Biljku bi tokom perioda vegetacije trebalo dva puta presaditi u veću saksiju sa novom zemljom. Zalivajte gloksiniju dva puta nedeljno odstajalom vodom i strogo pazite da voda ne kapne na listove, jer će se na njima pojaviti žute fleke.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR