Glas Javnosti

1.JUN OBELEŽEN KAO DAN REKE SAVE: Pritoka Dunava ima svoj dan od 2007.godine

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Danas je Dan reke Save, koji se obeležava se svakog 1. juna od 2007. godine. Međunarodna komisija za sliv reke Save (Savska komisija) uspostavljena je za potrebe implementacije Okvirnog sporazuma o slivu reke Save. Komisiju čine po dva predstavnika svake strane potpisnice Okvirnog sporazuma pri čemu svaka strana u Savskoj komisiji ima jedan glas. Sedište Savske komisije je u Zagrebu, u Republici

Okvirni sporazum o slivu reke Save potpisan je 2004. godine od strane Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. To je osnovni dokument kojim se naglašava važnost prekograničnog sagledavanja i saradnje vlada, institucija i pojedinaca za održivi razvoj slivnog područja reke Save.

Reka Sava nastaje u Sloveniji spajanjem Save Dolinke i Save Bohinjke. U Srbiju ulazi iz Hrvatske i posle oko 207 km, kod Beograda, uliva se u Dunav. Dugačka je 945 km, a površina sliva iznosi 97.713 km² i ima čak 249 pritoka. Spaja tri glavna grada (Ljubljanu, Zagreb i Beograd) i četiri države (Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju).


Međunarodni Dan reke Save se svake godine obeležava organizacijom brojnih događaja koji obuhvataju sportske i obrazovne sadržaje, Savske sajmove i druge aktivnosti i tako upućuje i apel građanima Republike Srbije da čuvaju ovaj neprocenjivi prirodni resurs koji imamo u zemlji, prenosi N03S.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR