Glas Javnosti

12 životnih lekcija koje možemo naučiti od Džejn Ostin

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Varate se ako mislite da su romani engleske spisateljice Džejn Ostin “laka literatura” i da ćete životne mudrosti pre naći u nekim knjigama koje smatrate više “visokoumnim” i “dubokim” (ako mislite tako o njenim delima već ste u gordosti).

Wikipedia

Predstavljamo vam 12 bitnih životnih lekcija koje možete spoznati iz njenih romana:

1.    Niste toliko posebni koliko ste umislili (“Ema”)

Možda se ponašate kao da ste heroina u sopstvenom romanu ali niste mnogo bolji od sporednih likova. Taj običan i konvencionalan svet koji vas okružuje i za koji mislite da ste primorani da ste u kontaktu sa njima – oni su, u stvari, vi.

2.    Pričanje o malim stvarima je najviši oblik mudrosti (“Ema”)

Najvažnije stvari u životu su mali, trivijalni, svakodnevni događaji, sitni trenuci osećanja o kojima ljudi ćućore. Život se, u stvari, sastoji od njih.

3.    Pomoću poniženja najbrže odrastamo (“Gordost i predrasuda”)

Niste toliko fantastični koliko vas je majka hvalila a sticanje zrelosti podrazumeva shvatanje te činjenice. Drugim rečima, sazrevanje podrazumeva pravljenje grešaka. Ali nije dovoljno ni samo napraviti grešku – poterbno je osetiti je. Trenuci kada osetite stid jer ste nešto zabrljali su trenuci kojih je potrebno uvek da se prisećate.

4.    Ne mora da znači da ste nužno u pravu ako imate izvesna osećanja (“Gordost i predrasuda”)

Osećanja su uvek vezana za nešto, a to “nešto” nije samo po sebi osećanje. To je ideja, percepcija situacije. Pošto ideje mogu da budu pogrešne, osećanja koja su na njima bazirana mogu takođe biti pogrešna. Opustite se.

Pixabay

5.    Ne verujte svemu što pomislite (“Nortengerska opatija”)

Ne pristupamo stvarima otvorenog uma već sa svim idejama koje smo već stekli i jedva čekamo da ih projektujemo na sve sa čime se susretnemo. Umesto da otkrijemo istinu, razvijemo raskošnu teoriju koja nema veze sa onim što se ispred nas dešava.

6.    Radoznalost je najbolji način da ostanete mladi (“Nortengerska opatija”)

Ostati mlad znači stalno biti otvoren za mogućnosti da vam život priredi neko iznenađenje. Radoznalost je pravi izvor radosti. Ako pomislite da ste već sve videli, onda će tako i biti.

7.    Previše novca čini čoveka očajnim (“Mensfild park”)

Kada steknete sve što ste želeli postajete strašno nesrećni u situaciji kada to nije moguće. A kada je sve lako, onda ništa više nema značaja.

8.    Najlepša stvar koju možete učiniti za ljude je saslušati ih (“Mensfild park”)

Priča svakog čoveka je njegova najličnija stvar i obraćanje pažnje na nju je najvažniji postupak koji možete preduzeti. Naše priče su “začin” koji nas čini ljudima a slušanje tuđih – ulaženje u njihove emocije i potvrđivanje njihovog iskustva je najviši način poštovanja njihove ljudske prirode.

 Unsplash

9.    Prijatelji govore prijateljima kad su pogrešili (“Pod tuđim uticajem”)

Pravi prijatelj želi da budete srećni, ali biti srećan i dobro se osećati u svojoj koži nije ista stvar. Biti srećan znači postati bolji čovek a to ćete postati tek kada vam se ukaže na greške tako da to ne možete ignorisati.

10.  Muškarci i žene mogu biti prijatelji (“Pod tuđim uticajem”)

Muškarci i žene mogu da podele misli i osećanja a da to ne znači da imaju naklonost jedno ka drugome. Muškarci i žene mogu biti jednaki pa samim tim i prijatelji.

11.  Prava ljubav nikada se ne dešava na prvi pogled (“Razum i osećajnost”)

Postoji strast na prvi pogled, kao i čitav niz fantazija i projekcija. Ali da biste voleli nekog morate poznavati njegov karakter, ne samo njegovo telo, a za to je potrebno vreme. Prava ljubav vam se prikrade. Nikad ne primetite da stiže sve dok ne osetite da je tu.

12.  Rasprava je najbolja stvar u braku (“Razum i osećajnost”)

Konflikt je dobra stvar, neslaganja su dobra, čak i svađe mogu biti pozitivne. Ako se obećate nekome to ne znači da je potrebno da ograničite svoj rast: to može biti put ka stalnom razvoju vaše ličnosti.

(Izvor: Huffpost.com)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR