Glas Javnosti

“Toyota” u Japanu gradi pametni grad budućnosti! (VIDEO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Najveći svetski proizvožač automobila “Toyota“, u Japanu gradi pametni grad budućnosti čije ime je “Woven City”.

U gradu će se testirati moderne tehnologije, kao i komunikaciona interakcija među ljudima. …

Woven City grad prostiraće se na površini od oko 175 hektara u Japanu koji će raditi na veštačkoj inteligenciji i futurističkim tehnologijama i služiti kao „živa laboratorija“, objavila je kompanija.

Početna populacija od oko 360 pronalazača, starijih građana i porodica sa malom decom će testirati i razvijati ove tehnologije. Ovi stanovnici će se useliti u roku od pet godina, rekao je portparol Tojote prošle godine. Očekuje se da će na kraju “Woven City” biti dom za više od 2.000 Toiotinih zaposlenih i njihovih porodica, parova u penziji, prodavaca, gostujućih naučnika i industrijskih partnera piše businessinsider.


Grad je dizajniran kao poligon za testiranje tehnologija koje bi mogle da se primenjuju u urbanim sredinama, uključujući robotiku, međusobno povezane pametne kuće i veštačku inteligenciju.

Predsednik kompanije Akio Tojoda otvorio je mesto u utorak na ceremoniji u kojoj su učestvovali lokalni zvaničnici prefekture Šizuoka, gde se nalazi novi grad.

Projekat je osmišljen u cilju komunikacije i interakcije ljudi putem primene podataka u svakom momentu pomoću senzora. Ova povezanost omogućiće kompaniji “tojota” da tetira napredne tehnologije

Tojota, koja je prvi put najavila projekat na sajmu CES 2020 u januaru prošle godine, kaže da će grad budućnosti “Woven City” imati tri tipa puteva koji su svi međusobno povezani na nivou zemlje. Jednu saobraćajnicu za pešake, jednu za pešake koji koriste vozila za ličnu mobilnost kao što su skutreri, i jedan namenjen isključivo samovozećim vozilima.

Kompanija je saopštila da će se ispod grada nalaziti jedan konvencionalni put za prevoz robe. Ekosistem grada napajaće se čistim izvorima energije, solarnom, geotermalnom i vodoničnom - prenose zanimljivostidana.com.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR