Glas Javnosti

OVO JEZERO MEŠTANIMA TERA STRAH U KOSTI: Svake godine uzima žrtava koliko čuva grobova (FOTO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Ovo jezero nalazi se u rasinskom kraju, u blizini Kruševca. Iako je izuzetno lepo, za njega se vezuje legenda od koje se krv ledi u žilama.

Na mestu gde je sada ovo veštačko jezero nekada se nalazilo selo koje je prema legendi delom izmešteno, a delom potopljeno. Postoji priča da je potopljeno i groblje, kao i crkva. Prema legendi, u vodi se povremeno može uočiti krst sa crkve.

Priča deluje još jezivije kada se u obzir uzme i činjenica da se u jezeru svake godine poneko utopi. Među meštanima postoji verovanje da će jezero uzeti onoliko života koliko je grobova potopljeno, piše N Portal.Jezero smrti ima sablastan oblik

Cela priča postaje još jezivija kad se legendi doda činjenica da svake godine jezero "uzima sebi žrtvu" - kupači se u njemu utapaju, najčešće turisti koji na leto hrle na njegovu plažu po imenu "Pista". Legenda u koju brojni meštani veruju kaže da će "jezero uzeti onoliko života koliko je grobova potopljeno".

Još jedna specifičnost jezera je svakako njegov oblik - iz ptičje perspektive ima oblik zmaja.Ovog leta pokrenuta je inicijativa da se jezero Ćelije proglasi zaštićenim prirodnim dobrom, a terenska istraživanja počela su početkom septembra ove godine.

Samo jezero nastalo je 1979. godine gradnjom brane na reci Rasini, a u godinama nakon gradnje je postalo vrlo popularno odredište za ribolov. Zbog sistemskog zanemarivanja, bilo je predviđeno da će potpuno nestati do kraja sledeće decenije, ali poslednja predviđanja kažu da će jezero ispunjavati svoju svrhu sve do 2050. godine. Osim toga, neki proračuni kažu da će oko 200.000 osoba dobijati pijaću vodu iz jezera Ćelije.I pored svega ovoga, jezero je veoma atraktivno i privlači turiste, tako da je leti plaža zvana "Pista" prepuna ljudi.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR