Uskrs je praznik kome se posebno raduju deca, a sve zbog tradicije farbanja i kucanja sa jajima.
Postoje razne tehnike farbanja, od onih prirodnih sa povrćem i začinima, do onih sa dekupaž tehnikom i salvetama, samo treba da pustite mašti na volju. Ali, pre svega jaja treba pripremiti za farbanje.
Da bi se jajima moglo kucati, da farba ne bi prodrla unutra i da bi bila uspešno obojena i ukrašena, ljuska treba da bude potpuno neoštećena, zato iskusne domaćice koriste trikove u kuhinji.
Postoji nekoliko saveta koje treba pratiti, a uspeh sigurno neće izostati te ćete na svoju trpezu za predstojeći praznik izneti cela, lepo obojena jaja.
Pre svega jaja koja ćete farbati, nekoliko sati ranije izvadite iz frižidera i ostavite ih na sobnoj temperaturi. Hladna jaja češće pucaju u dodiru sa toplom vodom. Osim toga, za Vaskrs je najbolje koristiti jaja koja su stara nekoliko dana, jer ćete ih lakše oljuštiti.
Kuhinjska krpa i so
Na dno šerpe stavite presavijenu kuhinjsku krpu ili tanji peškir, jaja poređajte nežno, ali tako da budu gusto složena, kako se pri kuvanju ne bi podizala ili međusobno udarala, i tako izbegnite pucanje.
Pola supene kašike soli stavite na litar vode u kojoj će se jaja kuvati. Ovaj trik služi da iako neko jaje pukne, belance neće iscureti već će se zgrušati, a takvo jaje je moguće obojiti. Osim toga, kuvana jaja čija je ljuska pukla moći ćete da iskoristite i za predjela, rolate sa mesom, razne salate.
Šerpu nalijte vodom, stavite so, ringlu uključite na srednju jačinu i sačekajte da voda počne da vri. Kada proključa jaja kuvajte na tihoj vatri od 10 do 15 minuta. Kuvana jaja potom ofarbajte i ukrasite željenom bojom i tehnikom., piše Najžena.