Glas Javnosti

EVO ŠTA SVE TREBA DA ZNATE: Ukoliko se odlučite da udomite psa ili mačku

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Šta treba da znate ako rešite da udomite PSA ili MAČKU? Ako planirate da udomite ljubimca, trebalo bi da budete upoznati sa sledećim stvarima.

Ko se odluči da udomi psa, trebalo bi da se odlučite za štene, jer se ono bolje odgaja nego starija životinja. Dok je pas još mali, treba ga naučiti da jede redovno.

Dva puta u toku dana je sasvim dovoljno, a nema ništa neprijatnije nego svaki čas mu dodavati hranu. Tu svakako moramo pokazati izvesnu strogoću, pa iako nas naša kuca sa čežnjom gleda, treba imati na umu da je za njega gore ako ga prekomerno hranimo.

Pas ima veliku potrebu da trči i zato ga treba češće voditi u prirodu.Važno je da vodimo računa o njegovoj higijeni, pa se tako preporučuje da ga posipamo sredstvima protiv buva i krpelja.Pse ne treba često kupati.Takođe je poželjno da se redovno četkaju. Ako primetite da vaša kuca ne jede ili kunja, treba da je odvedete kod veterinara.

Sveža voda i mleko i za staru i za mladu životinju moraju biti uvek na svom mestu. Iako je pas isključivo mesojed, ipak može da jede pirinač, kačamak, povrće ali uvek pomešano sa mesom ili iznutricama. Ležaj mora biti tako smešten da je pas zaklonjen od zime, ali i od preterane vrućine.

Unsplash/Debashis RC Biswas 

Najprikladnija je korpa obložena ćebetom. Ma koliko voleli svog ljubimca, ne preporučuje se da leži na stolici ili u krevetu. Pas ima veliku potrebu da trči i zato ga treba češće voditi u prirodu. Važno je da vodimo računa o njegovoj higijeni, pa se tako preporučuje da ga posipamo sredstvima protiv buva i krpelja.

Pse ne treba često kupati. Takođe je poželjno da se redovno četkaju. Ako primetite da vaša kuca ne jede ili kunja, treba da je odvedete kod veterinara.

Držanje mačke nije prostije od držanja pasa. Doduše, mačka se uglavnom sama čisti, pa se ne preporučuje da je kupamo, nego samo da je četkamo. Njen pesak treba uvek da bude čist. Na taj način ćete izbeći neprijatan miris. 

Za mlade mačke je naročito korisno riblje ulje.Kao i pas,i mačka treba da ima svoje stalno ležište.Preporučuje se uglavnom korpa sa ćebetom i jastučićem. Ako mačka prestane da jede, zamute joj se oči, znak je da je bolesna i da treba da je vodite kod veterinara.

Mačku ne treba hraniti sirovim mesom, jer to može dovesti do zatvora. Za piće mačkama dajemo vodu ili mlako mleko. 

Unsplash/Alvan Nee

Za mlade mačke je naročito korisno riblje ulje. Kao i pas,i mačka treba da ima svoje stalno ležište. Preporučuje se uglavnom korpa sa ćebetom i jastučićem.

Ako mačka prestane da jede, zamute joj se oči, znak je da je bolesna i da treba da je vodite kod veterinara.

BONUS VIDEO: DOKTOR ALEKSANDAR RADOJEVIĆ O ZAGAĐENOSTI KAO TIHOM UBICI   

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR