Glas Javnosti

AKO ŽELITE DA RUŽE CVETAJU KAO LUDE: Ovaj KORAK ne smete da PRESKOČITE

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

jk

Ruže su jedan od najlepših ukrasa svake bašte, balkona, pa i stola. Obrezuju se u jesen i proleće. A kada i kako ćemo to uraditi, zavisi isključivo od vrste ruža koja raste na našem vrtu ili balkonu.

U jesen je potrebno orezati ruže iz porodice čajevki i floribunda, kako se njihove grane ne bi slomile pod teretom snega. Kada dođe proleće, na red dolazi pravo orezivanje, a možete da krenete već sada, kako biste ih što pre priredili za cvetanje.Najpre je potrebno odstraniti suvo lišće i drvenaste, smeđe delove stabljike i mladice. Dužina mladica koje ćemo ostaviti takođe zavisi od vrste ruže - za čajevke i floribunde mladice treba da budu do 20 cm dužine, a kod grmolikih ruža dvostruko duži - do 40 cm.

Upravo na tim mladim izdancima izrastaće cvetovi.

Unsplash/Brigitte Tohm

Kod ruža penjačica treba ostaviti samo one glavne, deblje grane i njih pričvrstiti za potporanj uz koji rastu. Izdanke ovih ruža ćemo skratiti na 10 do 15 cm. Što više grana na penjačicama budete ostavili, oni će biti bujniji i teži pa ćete ih teže usmeravati tokom cvatnje.Nakon tog temeljnog orezivanja u prvoj polovini marta, narednih meseci ružama je potrebno povremeno zeleno orezivanje, odnosno uklanjanje ocvalih cvetova. Pazite pritom da sečete cvetove zajedno s jednim do dva listića ispod njega, prenosi 24 sedam.BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP