Glas Javnosti

ZIMZELENE ŠUME, PRIRODNE LEPOTE, MIR I TIŠINA! Nacionalni park u Sibiru je pravi raj na zemlji (VIDEO)

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Reka Mrasu protiče kroz Kemerovsku oblast Rusije, Sibir.

Već sredinom novembra ona se pretvara u led, i tek u aprilu opet počinje da teče.

Netaknuta priroda ovog područja privlači veliki broj turista.
Interesantno, nedaleko od sela Ust Kabirza pronađeno je blago, navodno, skitske princeze princeze koja je živela u VII veku pre naše ere.

Nedaleko odatle nalazi se Šorski nacionalni park prelepa šumska, planinska oblast u jugozapadnom Sibiru, gde Zapadnosibirska nizija prelazi u Južnosibirske planine. To je većinom oblast crne tajge (92% šume parka). Park ima površinu od 4.180 km², nalazi se u južnom delu Kemerovske oblasti, oko 300 km južno od grada Kemerovo. Ova oblast je domovina naroda Šorci i istorijski je bio povezan sa rudnom i drvnom industrijom pre nego što je postao zaštićeno područje 1989. godine.

Najveći deo parka čine planine srednje visine, sa dubokim rečnim dolinama. Planine su prosečne visine od 500 do 800 m, a najviša je planina Kubez sa visinom od 1555 m. Na zapadu se graniči sa visokim Altajskim planinama, a na istoku sa Abakanskim grebenom. Reka Mrasu je najveća reka u parku, protiče od severa ka jugu kroz središnji deo parka. Park se proteže 110 km od severa ka jugu i 90 km od istoka ka zapadu. Geološki posmatrano to je kraški predeo, sa krečnjačkim stenama, izvorima, pećinama, i neobičnim kamenim formacijama.

(Glas javnosti)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP