Glas Javnosti

Želite za vikend da pobegnete iz grada?

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Ako planirate da za vikend pobegnete iz grada, imamo odličan predlog gde se možete odmoriti uz odličnu hranu, istorijske znamenitosti i prelepu prirodu.

Ako želite da odete na vikend da se odmorite i uživate u našoj lepoj zemlji koja ima mnogo toga da ponudi, predlažemo da krenete put Zrenjanina na kome postoje brojna mesta koja će vas oduševiti.

Carska bara

Prvo stajalište neka vam bude Carska bara koja je udaljena samo 15 km od Zrenjanina, a od Beograda je udaljena 55 km i od Novog Sada 60 km. Carska bara je specijalni rezervat prirode a zbog biološke raznovrsnosti proglašena je za Ramsarsko područje kao močvara od međunarodnog značaja. Stanište je retkih biljnih i životinjskih vrsta, poput belog i žutog lokvanja, gorocveta, vodenog oraška, vidre, tekunice.

Ovo mesto je najpoznatije po velikom broju ptica koje ovde žive, a kojih ima čak 240 vrsta. Tako u rezervatu možete videti retke vrste kao što su livadska eja, kobac, mišar, čaplja kašikara, orao belorepan, eja močvarica i mnoge druge. Osim mogućnosti celodnevnog posmatranja ptica uz stručnog vodiča, preporučujemo vam vožnju brodom ili biciklom uz šetnju po rezervatu, što svakako predstavlja poseban doživljaj.

Etno selo Tiganjica

Nakon posete Carskoj bari, mesto gde ćete uživati uz odličnu hranu i muziku je etno selo Tiganjica. Ovde se takođe možete smestiti i prespavati. Etno selo je idealno i za porodice sa decom jer ovo mesto nudi i mini zoo vrt, te program jahanja konja i ponija što je deci najzanimljivije. 

Banatsko etno selo Tiganjica sagrađeno je od temelja u lalinskom stilu na način na koji se u davna vremena gradilo. Dočarava posetiocima Banat, način življenja u Banatu i pruža im mogućnost da se bar na tren vrate u prošlost i osete njegove čari.

Kaštel Ečka

Dvorac ,,Kaštel“ se nalazi u selu Ečka, nedaleko od grada Zrenjanina. Lazar Agošton, vlastelin u Ečki je 1820. godine otvorio novi vlastelinski dvorac na levoj obali Begeja. Kaštel je godinama bio centar okupljanja ljubitelja lova, iz zemlje i inostranstva, čiji su česti gosti bili Austro – ugarski prestolonaslednik Franc Ferdinand i srpski prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević. Danas je Kaštel obnovljen i funkcioniše kao restoran i hotel. Okružen je predivnim parkom koji je otvoren za sve posetioce koji žele da uživaju u miru i lepoti.

Zrenjanin

Na kraju svog putovanja, svratite u Zrenjanin. Ovo je najveći grad srpskog dela Banata i njegov je politički, privredni, kulturni i sportski centar. Kroz Zrenjanin protiče reka Begej a u gradu postoji čak deset mostova preko Begeja. Savetujemo vam da prošetate glavnom ulicom ka centralnom gradskom trgu. Mesta koja vredi posetiti u ovom lepom i mirnom gradu su spomenik Kralju Petru, Županjski dvor (Gradska kuća), Narodno pozorište, Narodni muzej, Borsko jezero, brojne pravoslavne i katoličke crkve, pivara Lazara Dunđerskog i mnoga druga.

Glas javnosti/Agroinfo.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR