Glas Javnosti

ZAVIRITE U KATEDRALU SMEĆA: Kako je nastala jedna od najčudnijih turističkih atrakcija?

Putovanja
Autor: Glas Javnosti

Duže od 30 godina, jedan stanovnik Ostina u Teksasu, Vins Heneman, skuplja tuđi otpad i gradi džinovsku skulpturu/objekat u svom dvorištu. Poznata kao "Katedrala smeća", lokalna atrakcija je toliko popularna da se tu organizuju i proslave.

Haneman je započeo dvorac za smeće u svojim dvadesetim godinama i procenjuje se da građevina sadrži oko 60 tona, uključujući bicikle, CD-ove i druge vrste otpada. Okvir strukture ispunjen je raznovrsnim predmetima, od boca i kuhinjskog pribora, do delova kosilica i električnih uređaja. Veći deo je teško prepoznatljiv, a struktura je opisana kao "organizovani nered".

Objekat ima nekoliko nivoa, svodove, kao i osmatračnice i "Sobu prestola". Postoji nekoliko čvorova i stubišta za istraživanje i stepeništa za penjanje. Čini se da neki delovi katedrale imaju određenu temu, dok su ostali segmenti jednostavno haotično spajanje raznog otpada.

Ova "građevina" se neprestano menja. Haneman često dodaje i uklanja predmete sa svog objekta. Dok su Hanemanove komšije svesne njenog prisustva, umetnička instalacija nije vidljiva sa prednjeg dela Hanemanove prigradske kuće.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

pull up a chair, we have much to discuss

A post shared by Maddy Kuhn (@oh.my.gourds) on

Prema posetiocu Toniju Garsiji: "Veća je nego što izgleda. Postoji nekoliko spratova i prostorija unutar katedrale. Jedna od mnogih atrakcija Ostina koja ga održava čudnim".

Pre dvadeset godina, Haneman je počeo da demontira građevinu, ali je brzo shvatio da ne može tek tako da je napusti.  Čak 14.000 posetilaca godišnje plaća posetu ovoj neobičnoj atrakciji; poseta se zakazuje unapred, a dnevno ograničenje je do 300 posetilaca dnevno.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Cathedral of Junk did not disappoint ?? #cathedralofjunk #junkking #vincehannemann

A post shared by @ chromatic_s_photography on

Haneman je ovo mesto nazvao svojom klupskom kućom i nije imao velika očekivanja kad je počeo da je  gradi. Jednostavno je voleo da sastavlja staro smeće, a ako ikad dođe dan kada se toga zasiti, prestaće.

(Izvor: National geographic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR